Bugarski portal: Sofija je poslušala Ameriku i faktički odustala od „ruske“ nuklearke

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska nuklearna elektrana "Belene"
Bugarska nuklearna elektrana Belene - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska vlada je zapravo odustala od realizacije nuklearne elektrane „Belene“ i planira da iskoristi kupljenu rusku opremu za nuklearnu elektranu „Kozloduj“, piše bugarski ekonomski portal „Ekonomik.bg“ nakon današnjeg obraćanja ministarke energetike Bugarske Temenužke Petkove.
„U skladu sa izveštajem za koji je glasala vlada, ministarka energetike bi trebalo da preduzme neophodne korake kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti platforme broj dva u nuklearnoj elektrani 'Kozloduj' za izgradnju novih nuklearnih kapaciteta, što uključuje i racionalno korišćenje opreme koja je isporučena za elektranu 'Belene', piše autor materijala.

Kako je rekao bugarski premijer Bojko Borisov tokom zasedanja, to su izuzetno važni infrastrukturni projekti, koji osiguravaju i nacionalnu i energetsku bezbednost i diverzifikaciju.

“Pored toga, koristiće se oprema koju su država i poreski obveznici već platili za nuklearku 'Belene'. Mislim da ćemo posle sedmog preći i na osmi reaktor“, rekao je premijer.

Premijer Bugarska Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Da li će želja da ugodi i Moskvi i Vašingtonu koštati bugarskog premijera političke budućnosti?

Autor članka navodi da Borisov odavno pokušava da pronađe balans između Rusije i SAD: „Belene“ je bio još jedan ruski projekat u Bugarskoj koji se nije dopadao Americi i Amerikanci su nekoliko puta to stavljali do znanja.

„Bugarska je, očigledno, poslušala savet Amerike i odustaće od nuklearne elektrane 'Belene' iako, prema rečima članova vlade, za tu nuklearku postoji veliki međunarodni interes (u izboru strateškog investitora učestvovala je i Kineska nacionalna nuklearna korporacija, ruski 'Rosatom', Korejska korporacija za hidro i nuklearnu energiju, francuska kompanija 'Framatom SAS', američka 'GE Stim Pauer'), a našoj zemlji su, prema rečima Petkove, potrebne obe nuklearne elektrane“, navodi autor.

U oktobru prošle godine ministarka energetike Bugarske je tvrdila da država neće odustati od realizacije projekta „Belene“, koji su ranije oštro kritikovale Sjedinjene Američke Države

Kasnije je bugarski premijer Bojko Borisov najavio izgradnju novog bloka nuklearke „Kozloduj“ i kupovinu američkog reaktora. Vlada je nakon toga dala zeleno svetlo Bugarskom energetskom holdingu za početak pregovora sa američkim kompanijama.  

Izgradnja nuklearke „Belene“ započeta je osamdesetih godina prošlog veka, a projekat je zamrznut 1990. godine. Ruska kompanija „Atomstrojeksport“ dobila je tender za nastavak izgrade nuklearke 2005. godine. ali je 2012. projekat ponovo obustavljen zbog pritiska SAD. Bugarska je isplatila Rusiji oko 1,3 milijarde evra za nerealizovani projekat i 2017. godine je dobila reaktore koji su od tad skladišteni na teritoriji „Belene“.

Sofija je 2018. godine najavila povratak projektu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala