Budući državni sekretar SAD o Turskoj: Kupovina S-400 od Rusije neprihvatljiva

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistemi S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat za američkog državnog sekretara Entoni Blinken smatra da je to što je Turska kupila protivraketni sistem S-400 od Rusije - neprihvatljivo.

On je tokom saslušanja u Senatu uoči inauguracije izabranog predsednika Amerike rekao da je neophodno razmotriti celishodnost dodatnih sankcija protiv Ankare.

„Treba videti kakav su uticaj imale postojeće sankcije i da li je potrebno uvesti neke dodatne“, rekao je Blinken.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv turskog Sekretarijata za odbrambenu industriju i njegovog šef Ismaila Demira, kao i protiv još troje fizičkih lica u Turskoj „zbog veza sa Rusijom“.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi krajem januara trebalo da počnu pregovori sa Rusijom po pitanju isporuke drugog puka protivvazduhoplovnih sistema S-400.

Kako je rekao, Turska po tom pitanju nema nameru da traži dozvolu od Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala