Amerikanci prognoziraju: Da li će se Ukrajina i Rusija sukobiti ove godine?

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Rusije
Zastave Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Savet za međunarodne odnose i Centar za preventivne akcije u svom godišnjem izveštaju ocenili su da postoji „umerena verovatnoća“ od izbijanja direktnog vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine u 2021. godini.

Eksperti su razvrstali u tri grupe 30 sukoba koji bi se mogli dogoditi širom planete, u skladu sa stepenom opasnosti koji predstavljaju za Ameriku i njene saveznike.

Prva predstavlja crvenu grupu konfrontacije, gde je mogućnost izbijanja sukoba visoka ili je opasnost za Vašington značajna.

Druga predstavlja narandžastu grupu sa umerenim rizikom od izbijanja sukoba, a treća – žuta, ukazuje na to da je pretnja za Ameriku minimalna.

Stručnjaci su ocenili da je verovatnoća izbijanja direktnog oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine umerena, odnosno taj mogući konflikt je svrstan u drugu grupu. Međutim, prema njihovom izveštaju, ove godine bi se mogla intenzivirati borbena dejstva u Donbasu, što će pogoršati tenzije u odnosima Moskve i Kijeva.

Kako se navodi, taj potencijalni sukob predstavlja umerenu pretnju za Ameriku. Naime, vojni sukob Rusije i Ukrajine indirektno predstavlja pretnju SAD i tiče se zemlje koja je od strateškog značaja za Vašington, ali koja nije sa njim u zajedničkoj vojnoj alijansi.

Stručnjaci su ocenili da za SAD najveću opasnost predstavlja razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa u Severnoj Koreji, što će dovesti do napetosti na Korejskom poluostrvu.

Rezultati analize odražavaju mišljenja velikog broja američkih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa i bezbednosti. Obuhvaćeni su pre svega sukobi koji bi mogli dovesti do toga da Amerika upotrebi svoj vojni potencijal van zemlje.

Moskva je više puta isticala da nema agresivne namere prema drugim zemljama. Pritom, konstantno ukazuje na povećanu vojnu aktivnosti SAD i NATO bloka u blizini svojih zapadnih granica.

Pročitajte još:

  

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala