Počinje masovna vakcinacija u Srbiji! Državni vrh pozvao građane da se odazovu /video/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICSednica državnog vrha sa timom za vakcinacijom
Sednica državnog vrha sa timom za vakcinacijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je vakcinacija od presudnog značaja za Srbiju, jer bez toga nikada nećemo pobediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu, već ćemo i u ekonomskom pogledu zemlju "doterati do ivice provalije".

Danas je, kaže, jedan od najvažnijih sastanaka, o budućnosti Srbije, životu Srbije.

"Danas treba da donesemo odluke i da u skladu sa tim postupamo u narednom periodu, tiče se vakcinacije, opstanka i napretka zemlje i građana", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da danas u Srbiji počinje masovno vakcinisanje kineskom Sinofarm vakcinom i zamolio nadležne ustanove da vakcine ne stoje u frižiderima, već da ih daju na vakcinisanje.

Vučić je podsetio da je Srbija bila među onim zemljama, kojih nije bio veliki broj, koje su učestvovale pri EU na donatroskoj konferenciji za izradu vakcina.

„Srbija je donirala dva miliona evra za vakcine. Čini mi se da smo ne malim delom učestvovali u podršci pravljenju leka za izlazak iz krize. Prvi smo iz regiona uplatili novac za Kovaks program, specijalizovan program u okviru EU, preko kojeg bi trebalo od Unije da dobijemo značajne količine vakcina, koje još nismo dobili“, kazao je.

Rekao je da bi danas ili sutra trebalo da dobijemo 250. 000 Sputnjik V vakcine, od kojih su 200. 000 prve doze, a 50. 000 druge doze, jer je jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza.

Takođe najavio je da će Srbija potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i Astra Zenekom za oko 800.000 vakcina, da preko Varšave dobijemo i te vakcine.

Time bi Srbija imala četvrtu vakcinu, kojoj se nada da ćemo uskoro dobiti.

Svaki dan kada damo vakcinu zaštitili smo nečiji život, ne samo tog koji je dobio, već u lancu transmisije bolesti smo uspeli da izbacimo jednu kariku, nagalsio je Vučić.

Predstavljen moderan sistem za praćenje vakcinacije

Vučić i premijerka Brnabić predstavili su najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imuniacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije.

Vučić je istakao na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, u Palati Srbija, da je reč o najmodernijem infrmacionom šitemu i da se putem njega za svakog ko se vakciniše zna koju vakcinu je primio, kada i gde je vakcinisan.

Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija
Stiže još 250.000 doza ruske vakcine

Kaže da se više neće dešavati situacija kao sa vakcinom za sezonski gripom da se ne zna ni koliko ima vakcina po frižderima i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.

Predsednik se našalio rekavši da su momci koji su pravili sistem u prezentaciju ubacili jednu šalu - odlomak iz Otpisanih kada Mrki govori Tihom i Prletu da ovo više nije 1941. godina i da se sada sve radi kroz matematičke proračune.

Vučić je rekao da jedan tim, od jednog lekara i dva medicinska radnika mogu da daju 75 vakcina za pet sati i da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Apelovao je da se što pre obavi vakcinacija kako bi i privreda mogla da radi brže i da bi mogli da nastavimo da podižemo zemlju.

Vučić je istakao da će novi sistem e-vakcina još jedan dokaz da naše zdravstvo napreduje, ali i još jedan od načina, posle izgradnje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, da naša država ide u korak sa najrazvijenijim zemljama.

Taj sistem, ističe Vučić, u rangu je elektronskih sistema kakve imaju najrazvijenije zemlje sveta.

Brnabić je rekla da danas krećemo u masovnu vakcinaciju i da se otvara prvi veliki punkt za to na Sajmu.

"Krećemo sa MUP-om, vojskom, ostalim bezbednom službama. Primili smo i dodatne količine Fajzerove vakcine juče i nastavjamo imunizaciju za gerontološkim centrima.

Danas kreće masovna vakcinacija i zato je bilo važno da imamo ovaj sistem, koji je proveren i radi, navela je Brnabić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala