„Severni tok 2“: Nemačke vlasti reagovale na najavu novih sankcija SAD

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje gasovodnih cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za postavljanje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je razočarana odlukom Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije ruskom brodu za polaganje cevi „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji „Severnog toka 2“, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva ekonomije.

„Sa žaljenjem primamo to k znanju“, rekla je ona agenciji DPA i potvrdila informaciju o tome da su sankcije usmerene protiv ruskog broda za polaganje cevi.

Istovremeno, američka ambasada u Berlinu saopštila je novinarima da su „i dalje odlučni da preduzmu sve neophodne i proporcionalne korake za zaustavljanje gasovoda“ koji navodno „predstavlja pretnju za nacionalne interese evropskih saveznika“.

Logo kompanije Gasprom - Sputnik Srbija
„Gasprom“: Završićemo „Severni tok 2“ - napravili smo 2.300 kilometara gasovoda

Medij dodaje da je ambasada SAD u Berlinu obavestila u ponedeljak vladu Nemačke o planovima za uvođenje ograničavajućih mera.

Ranije je list „Handelsblat“ saopštio da Vašington planira da uvede sankcije protiv „Fortune“ i kompanije „KVT-Rus“ – vlasnika broda.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strima 2 AG“, ostalo nedovršeno oko 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine njegova dva kraka od 2.460 kilometara: ostalo je 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti odobrile su polaganje cevi uz pomoć „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala