Norvežani se uključuju u gradnju vetroelektrana u Srbiji: Ukupna snaga – 800 megavata

© Tanjug / JAROSLAV PAPVetrenjača
Vetrenjača - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška kompanija NBT postala je partner preduzeća „WV internešenal“ u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 megavata.

Ova kompanija investira u vetroelektrane velike snage.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije navodi se da će NBT, čije je sedište u Oslu, na srpskom tržištu nastupati pod imenom „WV-NBT Srbija“.

Budući da stalno razmatra prilike za projekte na tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom „WV internešenal“ kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 megavata vetroelektrana, a prvih 168 megavata će biti na mreži već 2023.

„WV internešenal“ i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.

Vetroelektrane će znatno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje.

Takođe, ovi projekti će znatno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Preduzeće „WV internešenel“, koje je ranije poslovalo pod imenom „Vindvižn“, započelo je 2010. godine rad na projektima vetroelektrana u Srbiji.

Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i odgovarajućim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

„WV internešenel“ posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 megavata projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 megavata, a zapošljava više od 50 ljudi.

NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala