Nikaragva planira da se snabde vakcinom „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVakcina "Sputnjik Ve"
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Nikaragve potpisale su sa ruskom stranom primarne dokumente za razmenu informacija o ruskoj vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i prešle na razgovore o tehničkim pitanjima isporuka, izjavio je za Sputnjik trgovinski predstavnik Rusije u Nikaragvi Petar Pankratov.

Prema njegovim rečima, Ruski fond za direktne investicije odgovorno pristupa pitanju moguće saradnje – uz pomoć ambasade Rusije u Nikaragvi odvijaju se video-konferencije i razmena informacija, tim pre što je to pitanje tehnički teško, u sadašnjoj fazi već su uključeni stručnjaci sa obe strane.

Bez preciziranja obima planiranih isporuka vakcine Instituta „Gamaleja“, Pankratov je istakao da lokalna vlada ima velike planove za imunizaciju građana – „radi se o veoma velikom pokrivanju“. Osim bilateralnih pregovora sa Rusijom, zemlja učestvuje u međunarodnom mehanizmu distribucije vakcina „Kovaks“, prema kojem se očekuje da isporuke počnu u februaru.

Pregovore o kupovini ruske vakcine, prema rečima diplomate, vode i vlasti drugih zemalja Centralne Amerike; interesovanje za preparat Instituta „Gamaleja“ poraslo je nakon početka njegove isporuke u Latinsku Ameriku. Preparat je već odobren za hitnu upotrebu u Argentini, Boliviji, Venecueli, Paragvaju i isporučuje se u Argentinu.

„Svi su zainteresovani i traže više informacija, posebno nakon što je vakcina otišla u Latinsku Ameriku. Svi shvataju da se ova vakcina pokazuje kao radni instrument, pri tom pristupačniji od nekih drugih vakcina“, naglasio je Pankratov.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala