Kremlj o Navaljnom: Unutrašnja stvar Rusije, ne dozvoljamo mešanje iz inostranstva

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prava svih Rusa zagarantovana su zakonima Ruske Federacije i naravno da će u situaciji sa liderom opozicije Aleksejem Navaljnim biti isto tako, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, ovo nije situacija koja zahteva posebnu pažnju predsednika. Prava svih građana Rusije zagarantovana su zakonima Rusije, nadzornih službi Rusije, sigurno će tako biti i u ovom slučaju“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li Vladimir Putin pomno prati poštovanje prava Navaljnog u sudskom i istražnom procesu.

Peskov je dodao da Kremlj u ovom slučaju ne namerava da uzima u obzir međunarodno mišljenje.

Kremlj se ne plaši protesta

Kremlj se ne plaši masovnih protesta u svetlu situacije sa privođenjem Navaljnog, a pozive na takve proteste smatra alarmantnim, dodao je Peskov. 

Govoreći o tome kako Kremlj ocenjuje poziv Navaljnog da se izađe na ulice zbog onog što se događa, Peskov je primetio da su to „uznemirujući pozivi“.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Nemački ministar: Hitno osloboditi Navaljnog

„Mi nismo telo koje ovo može da proceni. Ali ovo bi, verovatno, mogao da bude razlog za određenu analizu i ekspertizu u vezi sa pozivima na nešto nezakonito“, dodao je portparol.

On je naveo da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o opozicionom lideru, već se zalaže za dobre odnose sa svim zemljama.

„Čujemo ove izjave, ali u datom slučaju ne možemo i ne nameravamo da te izjave uzimamo u obzir. Radi se u nepoštovanju ruskog zakona od strane državljana Rusije. To je apsolutno unutrašnja stvar i nećemo dozvoliti da se iko meša u to i ne nameravamo da slušamo takve izjave“, rekao je Peskov upitan da prokomentariše pozive niza zemalja da se Navaljni oslobodi.

Peskov je naglasio da je Rusija zainteresovana za dobre odnose, koje „ni na koji način ne indeksira jedan pojedinačni građanin“.

Ne asocirati Putina sa Navaljnim

Peskov je pozvao da se predsednik Vladimir Putina ne asocira sa blogerovim kršenjem zakona i potraživanjem Federalne kaznene službe, a izjave da se neko nekoga plaši nazvao apsolutnom glupošću.

„To je, naravno, potpuna glupost. Uopšte, apsolutno nema nikakve potrebe da se predsednik na bilo koji način asocira sa kršenjem zakona Ruske Federacije. Znamo da ga traži Kaznena služba, prekršena su određena pravila“, odgovorio je Peskov na pitanje da komentariše navode da je Navaljni uhapšen, jer ga se Putin, navodno, plaši.

On je dodao da je, prema statističkim podacima, u poslednje tri godine bilo oko 18 hiljada kršenja uslovne kazne.

„Budući da govorimo o državljaninu Rusije, postojanje zahteva prema njemu zbog nepoštovanja zakonskih pravila nema nikakve veze sa predsednikom Rusije i nema potrebe da se ovo na bilo koji način asocira sa predsednikom. Razne tvrdnje o tome da se neko nekoga plaši apsolutne su gluposti “, zaključio je portparol Kremlja.  

On je dodao da ako neko negde krši red, onda, shodno tome, policija preduzima mere za uspostavljanje javnog reda.

Bloger Aleksej Navaljni, za kim je bila izdata poternica, vratio se u Rusiju iz Nemačke u nedelju. On je pritvoren na aerodromu,a u pritvoru će provesti 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora.

Ruski opozicionar ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima „Kirovlesa“ i „Iv Roše“. Prvi slučaj je povezan sa proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala