Kirgizija odustaje od „Fajzerove“ vakcine

© AP Photo / Francois MoriAmpule vakcine protiv kovida kompanije "Fajzer/Bionteh"
Ampule vakcine protiv kovida kompanije Fajzer/Bionteh - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kirgizija će odustati od vakcine protiv kovida kompanije „Fajzer“ zbog nedostatka frižidera za njeno čuvanje, izjavio je ministar zdravlja zemlje Alimkadir Bejšenalijev.
„Ponuđena nam je američka vakcina ‘Fajzer’. Međutim, ta vakcina mora da se čuva na minut 70 stepeni. Hteli su da nam isporuče više od milion doza besplatno. Da bismo ih dopremili, uskladištili i vakcinisali stanovništvo, potrebni su nam specijalni frižideri. Ali mi nemamo takve frižidere“, objasnio je on Ministar u intervjuu za državni „Birinči radio“.

Prema ministrovim rečima, jedan frižider koji može da održava ovu temperaturu košta oko 4 hiljade dolara.

„Da bi se obezbedila vakcina ‘Fajzer’, za materijal je potrebno još dva miliona dolara. Ali u budžetu nema toliko novca“, istakao je on.

Bejšenalijev je naglasio da Kirgizija trenutno pregovara sa Vladom Rusije o isporuci ruske vakcine ovoj zemlji koja ​​se čuva na temperaturama od minus 2 do minus 18 stepeni.

Prvi slučajevi virusa korona u Kirgiziji su otkriveni u martu 2020. godine. U zemlji je do danas zabeleženo ukupno 83.268 slučajeva zaraze kovidom 19. Umrlo je 1.390 ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala