Kazahstan: Stiže ruska vakcina „Sputnjik Ve“, vakcinacija počinje mesec dana pre plana

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Kazahstana planiraju da vakcinaciju stanovništva ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) počnu 1. februara, odnosne ranije od planiranog.

Prema ranijim planovima, vakcinacija je trebalo da počne krajem februara.

„Potpisivanje sporazuma o isporuci prve partije od 20.000 doza vakcine ‘Sputnjik Ve’ između Karagandinskog farmaceutskog kompleksa i Ruskog fonda za direktne investicije planirano je 19. januara, a 1. februara predviđen je početak vakcinacije rizičnih grupa stanovništva“, rekao je ministar zdravlja Aleksej Coj.

Predviđeno je da u prvoj polovini godine bude vakcinisano dva miliona ljudi, a u drugoj od tri do četiri miliona.

U prvoj fazi biće vakcinisani zdravstveni radnici, saradnici sanitarnih službi, studenti i hronični bolesnici.

Ranije je Ruski fond za direktne investicije saopštio da je sa Ministarstvom zdravlja Kazahstana potpisao sporazum o saradnji za registraciju, proizvodnju i distribuciju vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

„Sputnjik Ve“ garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala