Gde je 50 pečata: Trune na tone mesa u kamionima, britanski proizvođači udarili u birokratski zid EU

CC0 / Pixabay / Zamrznuto meso
Zamrznuto meso - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvoz mesa Velike Britanije u Evropsku uniju naišao je na birokratski zid tokom poslednje dve nedelje, a tone zaliha svežeg mesa vredne stotine hiljada funti „zarobljene“ su u lukama EU.

Pet kamiona sa ukupno 115 tona mesa zaplenjeno je u luci Kale, dok je najmanje pet kontejnera sveže svinjetine dve nedelje „zarobljeno“ u Roterdamu zbog neispravnog veterinarskog uverenja, izvestio je Tajms.

Prema navodima kompanije DH Fuds iz Londona, meso u kontejnerima je bilo potpuno trulo zbog zadržavanja i kompanija tu ništa ne može da učini.

„Više ne možemo da ga prodamo, ali ne možemo ni da ga vratimo, jer nemamo odgovarajuće papire za to“, izjavio je direktor DH Fudsa Toni Hejl.

U međuvremenu, izvršni direktor Britanskog udruženja prerađivača mesa Nik Alen primetio je da je sistem zdravstvenih sertifikata za izvoz izuzetno složen, jer neki od obrazaca imaju i do 50 različitih pečata.

„Novi carinski sistem za mesne prerađevine nakon Bregzita je zamršen, arhaičan i loše se primenjuje“, rekao je izvršni direktor Britanskog udruženja prerađivača mesa Nik Alen.

„Ako supermarketima ne budu mogli da se isporuče proizvodi onako kako je potrebno, trgovina će jednostavno biti uništena jer kupci iz EU napuštaju britanske dobavljače“, dodao je. 

Kolona kamiona na putu u Doveru čekajući da se ukrcaju na trajekte koji voze za EU. - Sputnik Srbija
„Dobro došli u 'bregzit'“: EU carinici Britancima otimaju sendviče /video/

Mnoge grane britanske industrije suočene su sa novim izazovima otkako je zemlja napustila EU, pošto su ograničenja Unije stupila na snagu na kraju prelaznog perioda 31. decembra 2020. Izvoz mesa, mleka i morskih plodova bio je među prvim žrtvama trgovinskih barijera.

Prema izveštajima, ranije ovog meseca holandski carinici su čak primorali britanske vozače kamiona da se odreknu sendviča, jer im je zabranjeno unošenje mesa i mlečnih proizvoda u EU.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala