„Gasprom“: Uprkos snažnom pritisku, nameravamo da završimo „Severni tok 2“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŠtand "Gasproma" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand Gasproma na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Projekat „Severni tok 2“ je pod snažnim sankcionim pritiskom“, ali „Gasprom“ namerava da ga završi, saopštio je glavni menadžer kompanije tokom pres-konferencije. Istovremeno, Istočni komitet nemačke privrede usprotivio se pokušajima da se obustavi realizacija projekta, upozoravajući na posledice.
„Što se tiče 'Severnog toka 2', kao što znate projekat je pod snažnim sankcionim pritiskom, stoga smo prilično ograničeni što tiče komentara o načinu njegove realizacije. Mogu potvrditi da 'Gasprom' namerava da završi taj projekat, da izgradi gasovod i da njime isporučuje gas svojim evropskim potrošačima“, rekao je predstavnik kompanije.

On je takođe saopštio da „Gasprom“ namerava da zadrži vodeću poziciju na gasnom tržištu u Evropi i planira širenje kompanije u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Kinu.

Istočni komitet nemačke privrede protiv obustavljanja projekta

Istočni komitet nemačke privrede, koji uključuje firme koje posluju sa zemljama iz Istočne Evrope i Rusije, usprotivio se pokušajima da se obustavi realizacija projekta „Severni tok 2“.

Prema mišljenju predstavnika komiteta, to može dovesti do povećanja cene električne energije i na kraju bi se moglo negativno odraziti na oživljavanje ekonomije nakon krize izazvane pandemijom virusa korona.

„Samo snažna ekonomija, konkurentna na globalnom nivou, u stanju je da povrati ogromne gubitke nakon krize izazvane virusom korona, i da realizuje ambiciozne ciljeve u okviru 'Zelenog dogovora'“, rekao je predsednik Istočnog komiteta Oliver Hermes.

On je istakao da „Severni tok 2“ u budućnosti može isporučivati vodonik, koji se smatra ekološki prihvatljivijim izvorom energije od prirodnog gasa.

„Bilo bi kratkovidno, kako sa stanovišta zaštite klime, tako i sa ekonomske tačke gledišta, obustaviti skoro završen projekat vredan više milijardi dolara, i na taj način konačno dati inicijativu političkom uticaju“, precizirao je Hermes.

On je istovremeno kritikovao nemačke političare koji pozivaju da se prekine izgradnja gasovoda, rekavši da političari, koji pokušavaju da zakonski okvir podrede globalnoj političkoj klimi, stupaju na tanak led.

Prema rečima Hermesa, „površne“ su i kontradiktorne izjave da Berlin postaje zavistan od Moskve u slučaju isporuka gasa „Severnim tokom 2“ i da on Nemačkoj nije potreban.

On je zaključio da će gas iz SAD naneti više štete životnoj sredini, a i Nemačku će koštati više.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala