Bogojavljenje u Rusiji ne sprečava ni korona: Sveta tradicija kupanja u ledenoj vodi /video/

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaKupanje u ledenoj vodi uoči Bogojavljenja
Kupanje u ledenoj vodi uoči Bogojavljenja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika – Krštenje Gospodnje, odnosno Bogojavljenje. U noći 18. januara, Rusi su tradicionalno uranjali u ledenu vodu.

Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu Glavnog hrana Oružanih snaga Rusije, koji je otvoren u junu prošle godine. U Podmoskovlju je bilo i do 20 stepeni ispod nule, ali je bez obzira na to bilo mnogo onih koji su želeli da se pridruže tradiciji.

Vojnici učestvuju u bogojavljenskom kupanju širom zemlje. Samo u Centralnom vojnom okrugu u „jordan“ (tako se naziva rupa u ledu u znak sećanja na reku Jordan u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista) uronilo je oko 10 hiljada ljudi, pritom, ne samo vojnici, već i članovi njihovih porodica. U okrugu su specijalisti Ministarstva odbrane Rusije pripremili 50 bazena, opremivši ih specijalnim platformama i merdervinama.

Tradicionalno su prvi obavili ritual kupanja u ledenoj vodi stanovnici Dalekog istoka.

Bogojavljenje je obeleženo i u Nagorno-Karabahu. Ruski mirovnjaci i meštani su mogli ne samo da urone u osveštanu vodu, već i da se ispovede i zapale sveće.

Inače, Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Slavi se 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom bogojavljenskog kupanja
Bogojavljenje u Rusiji ne sprečava ni korona: Sveta tradicija kupanja u ledenoj vodi /video/ - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom bogojavljenskog kupanja

Bogojavljenje je praćenom ritualom kupanja u ledenoj vodi. Dan ranije se obavezno osveštava voda, kako bi se vernici očistili od greha.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala