Bivši premijer Turske: Erdoganu preti svrgavanje

© © Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERSPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Bakuu
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Bakuu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu preti svrgavanje s vlasti pod uticajem snaga odgovornih za puč u februaru 1997. godine.
„Erdogan je sada pod uticajem snaga koje su organizovale puč 28. februara 1997. godine. Nažalost, on im daje podršku svojih pristalica. To sam i njemu govorio još dok sam bio u stranci (vladajuća Stranka pravde i razvoja). To je taktika FETO-a (kako u Ankari nazivaju organizaciju opozicionog islamskog propovednika Fethulaha Gulena). Samo se spolja čini da zemljom upravlja Erdogan. U sledećoj fazi oni će svrgnuti Erdogana“, napisao je Davutoglu na Tviteru.

Prema njegovim rečima, te snage sada koriste Erdoganovu vlast, nameravajući da ga uklone i preuzmu vlast u svoje ruke nakon čega „konzervativci neće moći da hodaju uzdignute glave“.

Davutoglu je bio premijer Turske od 2014. do 2016. godine i predsednik Stranke pravde i razvoja. U decembru 2019. godine je formirao opozicionu Stranku za budućnost, čiji su prioriteti borba za povratak parlamentarnom sistemu, sekularizam i poštovanje Ataturkovih principa.

Vlasti Turske optužuju organizaciju Fetulaha Gulena, koju nazivaju FETO, za umešanost u pokušaj državnog udara u julu 2016. godine. U Turskoj je tada uhapšeno više od 80.000 ljudi, otpušteno je više pd 160.000 državnih službenika, uključujući i vojnike. Gulen, koji se nalazi u Americi, osudio je pokušaj državnog udara i odbacio optužbe na svoj račun.

U februaru 1997. godine najviši turski vojni zvaničnici izdali su memorandum kojim se garantuje da će se u zemlji poštovati principi osnivača Turske Republike Mustafe Kemala Ataturka. Pod pritiskom vojske tadašnji premijer, osnivač islamske Stranke blagostanja Nedžmetin Erbakan bio je prinuđen da potpiše memorandum. Vojska nije raspustila parlament i nije suspendovala Ustav, ali je nakon četiri meseca Erbakan bio prinuđen da napusti dužnost, a njegova stranka je bila raspuštena. Politički progon nije mimoišao ni člana Erbakanove stranke, tadašnjeg gradonačelnika Istanbula, a današnjeg predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala