Stoltenberg: Rusija ne treba da ometa širenje NATO-a

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu
Poljski vojnici na ceremoniji dočeka bataljona NATO-a pod rukovodstvom SAD u poljskom Ožišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da Rusija ne treba da utiče na pitanje stupanja država u Severnoatlansku alijansu.
„Pitanje stupanja u NATO se tiče neposredno same države-kandidata i NATO-a. Rusija nema pravo da se meša u proces i da ga blokira“, rekao je Stoltenberg na konferenciji Pariškog instituta za međunarodne odnose, odgovarajući na pitanje da li bi proširenje NATO-a moglo dovesti do pogoršanja odnosa Zapada sa Moskvom.

On je odbacio tvrdnje da se NATO ponašao agresivno, prihvativši u svoje redove države koje su nekada bile članice Varšavskog dogovora. Po njegovim rečima, nije reč i „ekspanziji NATO-a na istok, pošto su te države kroz demokratsku proceduru same odlučile da žele da stupe u NATO“.

„Nikoga ne teramo da stupi u NATO. Na primer, Švedska i Finska, naši susedi, ne žele da stupe u NATO i mi to poštujemo“, dodao je on.

Prema rečima Stoltenberga, baltičke države, Rumunija, Bugarska, i druge države samostalno su odlučile da žele da stupe u NATO i postanu članice Alijanse.

On je prokomentarisao odnos Alijanse prema Gruziji i Ukrajini.

„Gruzija želi da se pridruži NATO-u i Rusija ne može to da spreči. Stupanje ili ne stupanje Gruzije u NATO – pitanje je koje se tiče samo Gruzije i Alijanse“, rekao je Stoltenberg.

Pročitajte još:

Ukrajina prebacila vojne činove na standard NATO-a

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala