Šta su se frilenseri dogovorili sa Vladom Srbije

© Sputnik / Radoje PantovićProtest frilensera u Beogradu
Protest frilensera u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva. Kako su saopštili predstavnici frilensera, „nije odbijen nijedan njihov zahtev“.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije koje su posebno ugrožene, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Protest frilensera u Beogradu - Sputnik Srbija
Protest frilensera u Beogradu zbog poreza /foto, video/

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se razgovaralo o rešavanju trenutne situacije i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici „stana na dan“, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe, ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Podsetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju sopstvenih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Udruženje radnika na internetu smatra da nije odbijen ni jedan njihov zahtev i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.

Muškarac broji novac - Sputnik Srbija
Država bi trebalo da otpiše kamate frilenserima i influenserima

Navode da je bilo reči o bližem definisanju kategorija radnika na internetu koji su dobili ili očekuju poreske pozive i rešenja za proteklih pet godina kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za sve radnike na internetu.

Dogovoreno je, kažu, da treba utvrditi realno stanje na osnovu kog će doći do obustave slanja poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu, što je njihov zahtev koji su istakli na samom početku sastanka.

Poručuju da ne odustaju od početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira.

O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija, a nastavak pregovora najavljen je za narednu nedelju, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala