Slovenija: Učiniti Sporazum o otvorenom nebu univerzalnim

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Slovenije
Zastava Slovenije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenija smatra da bi Sporazum o otvorenom nebu trebalo učiniti univerzalnim i ne dovoditi ga u sumnje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.
„Kako je saopštila Slovenija 7. oktobra 2020. godine tokom četvrte konferencije o razmatranju ispunjavanja odredbi Sporazuma o otvorenom nebu – on predstavlja neodvojivu meru za jačanje poverenja i bezbednosti u evroatlantskom regionu. Umesto preispitivanja prednosti Sporazuma, trebalo bi da razmislimo kako da ga učinimo univerzalnim. Najbolje je početi od zone Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)“, saopštila je pres-služba Ministarstva.

Istovremeno, o temi Sporazuma govorila je i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing. Kako je rekla, odluka Rusije da napusti Sporazum o otvorenom nebu je odgovor na akcije SAD koje nisu odreagovale na ruske napore Rusije da spasi Sporazum.

„Koliko nam je poznato, neposredni razlog zbog kojeg je Rusija pokrenula proceduru napuštanja Sporazuma o otvorenom nebu je unilateralni izlazak Amerike iz njega, uprkos neslaganju međunarodne zajednice, što je ozbiljno narušilo međusobno poverenje uključenih zemalja. Ruska strana je učinila sve da spasi Sporazum, ali nije dobila pozitivnu reakciju američke strane“, izjavila je portparolka.

Dodala je da američka strana već dugo „trubi“ o nadmoći Sjedinjenih Američkih Država, pridržavajući se stavova Hladnog rata, da neprekidno napušta sporazume i da je nanela ozbiljnu štetu međunarodnom mehanizmu za kontrolu naoružanja i procesu razoružanja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 15. januara da Rusija pokreće proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

S tim u vezi, Ministarstva inostranih poslova Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Norveške saopštile su da žale zbog odluke Rusije.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra 2020. godine zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala