Slovenija: „Agrokoru“ potvrđena kazna od milion evra

© Darko BandicKompanija "Agrokor"
Kompanija Agrokor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Viši sud u Ljubljani odbio je „Agrokorovu“ žalbu na prvostepenu presudu u vezi sa kršenjem neprijavljivanja koncentracije kompanija „Agrokor“ i „Ardeja global“ prilikom preuzimanja punionice vode „Kostel“, prenosi „Si biz“.

Odluka Agencije za zaštitu konkurencije o prekršaju je konačna, a „Agrokor“ mora da platiti kaznu od milion evra i troškove postupka.

Viši sud odbio je žalbu kao neutemeljenu i time potvrdio odluku prvostepenog suda, objavljeno je internet stranici Agencije za zaštitu konkurencije.

Ta agencija je 2019. godine kaznila „Agrokor“ sa 53,9 miliona evra i privremeno mu zabranila raspolaganje deonicama „Merkatora“, ali okružni sud je kaznu smanjio na milion evra.

Vrhovni sud tada je presudio da Agencija za zaštitu konkurencije mora vratiti deonice „Agrokoru“.

„Agrokor“ svom pravnom nasledniku, „Fortenovoj grupi“ planira da prebaci „Merkator“, ali još nije poznato kada će se to dogoditi.

Švajcarski registrovani „Agrokor AG“, koji je bio 100 odsto u vlasništvu „starog“ „Agrokora“, stekao je 2017. godine 100 odsto udela u „Ardeja global ltd“ iz Dubaija, koji je posedovao „Kostelo“. Kompanija je preuzela punionicu 2016. godine.

Prema Agenciji za zaštitu konkurencije, zaključenjem ugovora „Agrokor“ je imao zakonske obveze da prijavi koncentraciju, što je trebalo da bude učinjeno u Zagrebu najkasnije 30 dana nakon zaključenja ugovora.

Budući da „Agrokor“ to nije učinio uprkos pozivu Agencije, javni pravobranilac je u aprilu 2019. pokrenuo postupak ocenjivanja usklađenosti po službenoj dužnosti.

Za kršenje kasne prijave koncentracije za pravno lice propisana je novčana kazna do 10 odsto godišnjeg prometa Grupe u koncentraciji društva učesnika u prethodnoj finansijskoj godini, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala