Ruski fond i Centar „Gamaleja“ osnovali savetodavno telo o vakcini „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ osnovali su međunarodni naučno stručni savet za vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), navodi se u saopštenju Fonda.
U sastavu Saveta su vodeći naučnici iz oblasti virologije, mikrobiologije, genetike i biotehnologije iz Argentine, Velike Britanije, Nemačke, Indije, Rusije, SAD, Francuske, Švedske i Hrvatske, koji predstavljaju najveće naučne i medicinske centre.  

Među njima su predsednik Društva za infektivne bolesti Argentine Omar Sued, predsednik Britanskog društva za gensku i ćelijsku terapiju Len Sejmor, vođa tima Instituta za virologiju Univerzitetske bolnice u Esenu (Nemačka) Vipke Bajer, šef istraživanja u oblasti razvoja vakcina na Institutu za molekularnu i ćelijsku farmakologiju (Francuska) Sesil Čerkinski.

U savetu su bili i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država: doktor medicine i profesor u Centru za vakcine i imunoterapiju na Institutu Vistar Hildegund Ertl, profesor u Zdravstvenom naučnom centru Univerziteta Teksas u San Antoniju Ronald Rodrigez i docent mikrobiologije i imunologije na Medicinskoj školi Vajk Forest Dejvid Ornels.

Rusku stranu u Savetu čine direktor Centra „Gamaleja“ akademik Ruske akademije nauka Aleksandar Gincburg, zamenik direktora Centra „Gamaleja“ za naučni rad, dopisni član Ruske akademije nauka, doktor bioloških nauka Denis Logunov, profesor Fakulteta za fundamentalnu medicinu Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“, zamenik glavnog lekara za anesteziologiju i intenzivnu negu u moskovskoj bolnici broj 52 Sergej Carenko i predsednik Nacionalnog centra „Dima Rogačov“, akademik Ruske akademije nauka Aleksandar Rumjancev.

Direktor Ruskog fonda Kiril Dmitrijev primetio je da na ovoj formiranoj međunarodnoj platformi naučnici proizvođači vakcina mogu da razmenjuju informacije, mišljenja i ekspertizu sa vodećim stranim kolegama.

„Takva naučna razmena postala je posebno tražena u vezi sa pandemijom nove infekcije virusom korona – globalnim problemom koji je podstakao na objedinjavanje celokupnog globalnog naučno-istraživačkog potencijala“, naglasio je Dmitrijev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala