Rusija: Skoro 70 miliona građana će biti vakcinisano

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaCentar za vakcinaciju protiv kovida 19 u Moskvi
Centar za vakcinaciju protiv kovida 19 u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Rusije planiraju da vakcinišu 68,6 miliona ruskih državljana, odnosno 60 odsto stanovništva, izjavila je potpredsednika ruske vlade Tatjana Golikova.
„Naučnici su takođe odredili potreban nivo vakcinacije – ne računajući one koji su već preležali kovid 19, kao i decu do 18 godina, ta brojka iznosi 68,6 miliona ljudi, odnosno 60 odsto stanovništva“, rekla je Golikova na brifingu o početku masovne vakcinacije protiv korone, koja je danas počela u Rusiji.

Ona je precizirala bi 20 miliona Rusa moglo da se vakciniše u prvom kvartalu 2021. godine.

„Prema današnjem preliminarnom rasporedu, u prvom kvartalu ove godine predviđa se da će postojati mogućnost da se u potpunosti vakciniše ili započne vakcinacija prvim komponentama vakcine za više od 20 miliona naših građana“, rekla je Golikova.

S tim u vezi, objasnila je da će se masovna vakcinacija protiv virusa korona do marta vršiti vakcinom „Sputnjik Ve“ Centra „Gamaleja“, zatim će se od marta koristiti i „EpiVakKorona“ Centra „Vektor“ Ruske agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor), a od aprila će se uključiti i vakcina Centra „Čumakov“ Ruske akademije nauka.

Vicepremijerka je istakla da su ruske vakcine efikasne i bezbedne.

„Kontrola kvaliteta vakcina registrovanih u Rusiji, kao i podaci kliničkih i postregistracijskih kliničkih ispitivanja dozvoljavaju da se izvede zaključak o visokoj efikasnosti i bezbednosti ruskih preparata“, dodala je Golikova.

Proizvodnja „Vektorove“ vakcine“

Istovremeno, potpredsednica vlade je saopštila da će masovna proizvodnja vakcine protiv kovida 19 centra „Vektor“ početi od februara.

„'EpiVakKorona' centra 'Vektor' počela je da ulazi u civilni promet i da se koristi za vakcinaciju stanovništva. Serijska proizvodnja će biti obezbeđena, počev od februara 2021. godine“.

Podsetila je da se vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) široko koristi u Rusiji i da je planirano da 16. februara bude registrovana vakcina centra „Čumakova“ Ruske akademije nauka.

Inače, danas je počela masovna vakcinacija svih zainteresovanih kategorija stanovništva u regionima Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala