Ruski gas u januaru prvi put potekao Severnim morskim putem

© Sputnik / Aleksej Družinjin / Uđi u bazu fotografijaArktički tanker "Kristof de Maržeri"
Arktički tanker Kristof de Maržeri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arktički tanker „Kristof de Maržeri“ sa tečnim prirodnim gasom prešao je 16. januara iz Jamala u Beringov moreuz po Severnom morskom putu, saopštila je televizija „RBK“ pozivajući se na pres službe „Novateka“ i „Sovkomflote“. Prva kompanija kontroliše fabriku „Jamal TPG“, a druga je vlasnik tankera.
Ovaj događaj je važan jer je ovo prvi put da je u januaru transport Severnim morskim putem obavljen bez pratnje ledolomca. Ova maršruta omogućava da se gas prodaje mnogo jeftinije, jer je za 40 procenata brži transport, nego transport Sueckim kanalom.

Tečni prirodni gas je planiran za azijsko tržište, na kome su cene u poslednje vreme porasle. Uskoro će isti teret poneti i brod „Nikolaj Evgenov“, koji će zajedno sa „Kristof de Maržeri“ dostaviti oko 140.000 tona tečnog prirodnog gasa.

Nije poznato gde se tačno isporučuje gas. Put od luke Sabeta na Jamalu do rta Dežnjeva, koji predstavlja kraj Severnog morskog puta, će trajati 10 dana i 21 sat. Ova brzina je dovoljna za efikasnu isporuku.

Brod je prešao 4.500 kilometara, a srednja brzina plovidbe je 9,5 uzla.

Ranije je objavljeno da će ova dva broda isploviti bez pratnje ledolomca. Jedan od trgovaca je komentarisao da prevoznici gasa to čine po dugoročnim ugovorima. On smatra da pokušaj da se zaradi na rastu kratkoročnih cena nije povezan sa trenutnom ponudom.

Podsetimo, „Novatek“ je još 2018. godine počeo sa isporukama tečnog prirodnog gasa na azijska tržišta Severnim morskim putem. Za sada ova kompanija koristi ovu trasu u letnjem periodu, ali sa razvojem ledolomačke flote Rusije kompanija računa da će 2024. godine moći tokom cele godine ploviti Severnim morskim putem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala