Tri sata sa Lavrovom: Ruski šef diplomatije odgovora na pitanja novinara

© Tanjug / RADE PRELICSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u ponedeljak održava tradicionalnu konferenciju za štampu na kojoj će govoriti o rezultatima aktivnosti ruske diplomatije u 2020. godini.

Podrivanje arhitekture bezbednosti

Akcije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika usmerene na podrivanje arhitekture međunarodne bezbednosti izazivaju duboku zabrinutost Rusije, izjavio je ministar spoljnih poslova.

Ministar je podsetio i da je 2020. godine obeležena 75. godišnjica Ujedinjenih nacija.

„U svetlu ovog jubileja, naravno, duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranih vrlo drskih akcija Sjedinjenih Američkih Država i većine njihovih zapadnih saveznika, čiji je cilj podrivanje arhitekture međunarodnog života zasnovanog na UN, njenu povelju, strukturama organizacije i uopšte slanju u zaborav klasičnih formi i normi međunarodnog prava radi takozvanog svetskog poretka zasnovanog na pravilima“, istakao je Lavrov.

Tehnološki giganti omalovažavaju ustav

Lavrov je naveo da su nedavni događaji u Sjedinjenim Američkim Državama pokazali da tehnološki giganti omalovažavaju ustav, što je razlog za zabrinutost.

„Najnoviji događaji, uključujući u Sjedinjenim Američkim Državama i, u principu, u situaciji kada nekoliko ljudi koji su stvorili svoje tehnološke imperije, ne žele ni da znaju kakva prava imaju u svojoj državi. Oni sami određuju svoja prava na osnovu tzv. korporativnih normi i omalovažavaju ustave svojih država. To smo jasno videli u Sjedinjenim Američkim Državama. To, naravno, izaziva ozbiljnu zabrinutost“, istakao je ministar.

Podsetimo, Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog uz obrazloženje da je pozivao na nasilje tokom demonstracija u Vašingtonu. I druge društvene mreže, kao što su Fejsbuk, Instagram i Jutjub, suspendovale su privremeno Trampove naloge.

O Sporazumu o smanjenju ofanzivnog naoružanja

Rusija će čekati od nove američke administracije konkretne predloge za produženje Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja, koji ističe 5. februara, rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da će Bajdenova administracija ići na sporazume sa Rusijom i Kinom u onim oblastima u kojima je to korisno za Amerikance i gde ne mogu da prođu bez dijaloga sa Moskvom i Pekingom.

„Ono što je najvažnije i, verovatno, prioritet treba da se odnosi na potpuno nenormalnu situaciju u oblasti kontrole naoružanja. Čujemo o namerama Bajdenove administracije da nastavi dijalog sa nama na ovu temu i, između ostalog, da pokuša da se dogovori o njenom produženju pre isteka Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju 5. februara. Sačekaćemo konkretne predloge, naš stav je dobro poznat i ostaje na snazi“, istakao je ministar.

Ministar je dodao da je Bajden stručnjak za kontrolu naoružanja i da se Rusija nada da će on biti zainteresovan da njegov tim ne bude propagandni.

„Sačekaćemo, ipak je i sam Džo Bajden stručnjak na polju razoružanja, u oblasti kontrole naoružanja. Mislim da će ga zanimati profesionalni tim, a ne propagandni“, istakao je Lavrov.

Dijalog bez odlaganja

Istovremeno, Lavrov je istakao da postavljanje diplomata iz vremena Baraka Obame na dužnosti u Stejt departmentu omogućava da pregovori Rusije i SAD počnu bez odlaganja.

„Poznati su ljudi. S jedne strane, to omogućava da se uz prisustvo uzajamne želje, želje da se odazove na mnogobrojne predloge o rusko-američkoj agendi koje smo izneli i koji ostaju na stolu – počnu pregovori bez prekida i bez odlaganja. S druge strane - to nam pruža mogućnost da otprilike zamislimo kakvu će politiku sprovoditi stari-novi članovi spoljnopolitičkog tima nove administracije SAD. Tim pre, jer oni i kriju posebno svoje ideje i planove u redovnim intervjuima, člancima, i savetima koji se čuju među stručnjacima u glavnim centrima SAD, uključujući Atlantski savet i druge strukture“, rekao je Lavrov.

Onlajn format konferencije

Konferencija se prvi put održava u onlajn-formatu. Pozvani su predstavnici ruskih i stranih medija.

Ruski ministar obično odgovara na pitanja novinara oko tri sata. 

Konferencija se svake godine održava u prvim radnim danima januara. Formalno je posvećena rezultatima rada protekle godine, ali se mnoga pitanja tiču očekivanja od nove godine.

Događaj vodi portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala