Lavrov: Rusija je maksimalno otvorena za saradnju u vezi sa vakcinom

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je maksimalno otvorena za saradnju sa drugim zemljama u vezi sa vakcinom protiv virusa korona, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare o rezultatima aktivnosti ruske diplomatije u 2020. godini.
„Potvrđujemo ono što je rekao ruski predsednik Vladimir Putin u avgustu, najavljujući registraciju prve vakcine na svetu 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) - a to je da smo maksimalno otvoreni za saradnju po tim pitanjima. Vidimo pozitivan odziv na predloge koje Ruski fond za direktne investicije pruža stranim partnerima za organizaciju licencirane proizvodnje“, rekao je Lavrov.

Prema rečima Lavrova, pandemija je nanela štetu svim oblicima komunikacije, nastradali su kulturni, humanitarni, sportski i turistički kontakti, što je izazvalo promene u svesti mnogih zemalja.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Tri sata sa Lavrovom: Ruski šef diplomatije odgovora na pitanja novinara

Istovremeno, šef ruske diplomatije je istakao da su zemlje Zapada na čelu sa SAD pokušale da iskoriste situaciju nastalu u svetu zbog pandemije virusa korona, kako bi povećale primenu metoda pritisaka i mešanja u unutrašnje stvari drugih država.

„Nažalost, takva želja za solidarnošću u zajedničkom radu u uslovima pandemije se nije uvek i svuda ispoljavala. Neke naše zapadne kolege, pre svega Sjedinjene Američke Države i njihovi najbliži savetnici, pokušale su da iskoriste situaciju za povećavanje svojih metoda pritiska, ucene, ultimatuma i nelegitimnih dejstava. To su činile ne samo uvođenjem ograničavajućih ulilateralnih restrikcija, već i u drugim oblicima mešanja u unutrašnje stvari mnogih zemalja, uključujući našeg najbližeg suseda – Belorusije“, rekao je ministar.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije (kovid 19), koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Vakcina „Sputnjik Ve“ je već registrovana u Srbiji, Argentini, Belorusiji, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli i Paragvaju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala