Lavrov o odbijanju Amerike da prizna nedopustivost nuklearnog rata: To o mnogome govori

© AP PhotoAmerička raketa "minitmen"
Američka raketa minitmen  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbijanje Amerike da potpiše izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata i spuštanju praga primene nuklearnog oružja u doktrinarnim dokumentima o mnogome govori, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Na taj način je šef ruske diplomatije prokomentarisao reči specijalnog izaslanika američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija o tome da SAD ne bi trebalo da potpišu izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata i da ne moraju da potvrde stav o tome, koji je sadržan u zajedničkoj američko-sovjetskoj izjavi iz 1985. godine. On se pozvao na to da navodno Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) ne pokriva više od 60 odsto strateškog naoružanja Rusije.

„To nije prosto hir Bilingslija ili drugog američkog zvaničnika, koji smatra neprihvatljivim za SAD da potpišu izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata. To je odraz doktrinarnih principa koji se učvršćuju u američkim doktrinama za upotrebu sile, nuklearnog oružja. Spuštanje nivoa punjenja bojevih glava, računajući na to da one mogu da se iskoriste kao oružje na bojnom polju i odbijanje da se u doktrini utvrdi da nuklearno oružje može da se primenjuje samo kao odgovor na napad na SAD, te doktrinarne nijanse o mnogo toga govore“, istakao je Lavrov.

S tim u vezi, on je dodao da se Rusija nada da će dobiti odgovor na pitanje ko će tačno određivati stav Amerike u vezi upotrebe nuklearnog oružja.

„Veoma nam je važno kako će i ko će, na kraju, određivati stav SAD u oblasti strateškog ofanzivnog naoružanja“, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za štampu.

Kako je rekao, Rusija i dalje nije dobila odgovor na inicijativu, verovatno već od pre dve godine, ako ne i više, o tome da se u novim uslovima jasno potvrdi ono što su svojevremeno izjavili Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

„O neprihvatljivosti nuklearnog rata, o nemogućnosti pobede u nuklearnom ratu i o tome da se nuklearni rat nikada ne sme pokretati iz ovih razloga“, rekao je ministar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala