Konačno otkrivena misteriozna „duh“ čestica tamne materije?

CC0 / Pixabay / Da li se u jezgru Mlečnog puta nalazi crna rupa?
Da li se u jezgru Mlečnog puta nalazi crna rupa? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici veruju da su detektovali tragove hipotetičke čestice tamne materije, što je otkriće koje bi moglo da pomogne u razotkrivanju nekoliko najzbunjujućih misterija svemira.

Sva materija u univerzumu sastoji se od mnogo različitih vrsta čestica. Najčešći su to protoni, neutroni i elektroni. Međutim, tim teorijskih fizičara veruje da su otkrili prve dokaze o već dugo hipotetičkim aksionskim česticama koje izlaze iz obližnjih neutronskih zvezda. 

Galaktika NGC 4618 v sozvezdii Gončie Psы - Sputnik Srbija
Naučnici razotkrili večnu tajnu: Sada tačno znamo koliko je tajanstvene sile iznad nas

Istraživači veruju da su aksioni možda odgovorni za visokoenergijske emisije Iks-zraka koje izlaze iz grupe neutronskih zvezda, koje su najmanje i najgušće zvezde za koje se zna da postoje, nazvane Veličanstvena sedmorka.

Aksioni su dugo bili neuhvatljivi jer „slabo komuniciraju“, što znači da se retko sudaraju sa drugim česticama a umesto toga često prolaze kroz njih. Oni su vodeći korak za objašnjavanje tamne materije.

Teorije sugerišu da aksioni mogu da postoje kao tamna materija ili mogu da ih stvore druge čestice koje se sudaraju. Njihovo otkriće odgovorilo bi na mnoga pitanja postoje u vezi sa tamnom materijom, za koju se veruje da čini veliki procenat svemira koji zapravo ne možemo da vidimo.

„Aksione možete zamisliti kao duhove čestice. Oni mogu biti bilo gde u svemiru, ali ne ostvaruju snažnu interakciju sa nama, tako da još uvek nemamo nikakva zapažanja o njima“, objasnio je koautor istraživanja Rejmond Ko.

Tim istraživača veruje da aksioni nastaju u jezgru neutronske zvezde kao rezultat sudara neutrona i protona. Tada se misteriozne čestice ispaljuju u jako magnetno polje zvezde, gde se pretvaraju u fotone - čestice svetlosti - koji čine rendgenske zrake otkrivene teleskopima na Zemlji. 

Najveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini - Sputnik Srbija
„Nebesko oko“ razbija misteriju tamne materije

Istraživači kažu da ova studija ne utvrđuje definitivno postojanje aksiona, ali pruža uverljive dokaze za to.

Nadaju se da će moći da potvrde otkriće čestice skeniranjem Veličanstvene sedmorke NASA-inim NuSTAR teleskopom, koji je osetljiviji od teleskopa koji su do sada korišćeni u istraživanju.

Pročitajte još:

Prva trodimenzionalna mapa vasione: Više od dva miliona galaksija u istoriji univerzuma /video/

Da li je pronađena nova sila prirode koja bi mogla otkriti jednu od najvećih misterija svemira?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala