Evropska energetska zajednica uvela sankcije Bosni

© Sputnik / Brian Eager / Zastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini, potvrdio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Razlog je kršenje Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanja energetskih paketa o energiji i gasu.

„Tačno je da su uvedene sankcije Bosni i Hercegovini i ta država neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dve godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede“, rekao je Kopač, prenosi „Indikator“, pozivajući se na portal „Istraga“.

Odluka o sankcijama doneta je krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

Među razlozima koji su inicirali donošenje te odluke navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanu naftni derivati, može još koristiti evro 3, dok je evropski standard evro 5.

BiH dopušta veću količinu sumpora u naftnim derivatima kako bi „podržala domaću proizvodnju“ u Rafineriji u Brodu, ali iza te odluke, prema informacijama „Istrage“, skriva se i naftni lobi, odnosno uvoznici nafte i naftnih derivata iz oba entiteta.

Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije je taj što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Veća ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju DERK. Međutim, kadar iz Republike Srpske na državnom novou trenutno blokira usvajanje tog zakona. Prema informacijama „Istrage“, usvajanje tog zakona traži i MMF i to je jedan od preduslova za novu tranšu BiH, piše u tekstu, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala