Da li je za komandanta Kfora leglo kriminala na jugu ili na severu?

© AFP 2023 / JACK GUEZ Vojnici Kfora na Kosovu i Metohiji
Vojnici Kfora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava komandata Kfora Franka Federičija da je organizovani kriminal jedan od najvećih izazova za bezbednost Kosmeta je nedefinisana, može da se tumači da je za njega sever leglo kriminala, a ne jug Kosova, kaže za Sputnjik istoričar Dragomir Anđelković, koji ne isključuje da je sve izgovor za pokušaj stavljanja severa pod kontrolu Prištine.

Komandant Kfora Franko Federiči organizovani kriminal, ilegalne ekonomske aktivnosti i govor mržnje na etničkoj osnovi vidi kao glavne bezbednosne pretnje na Kosovu. Trenutno nema signala, rekao je on, da će se bezbednosna situacija pogoršati, ali je istakao da situaciju na severu vidi kao posebno izazovnu za Kfor.

Gde je leglo kriminala na KiM za komandanta Kfora

Da li je Kfor posle toliko godina priznao da je Kosovo leglo kriminala i zašto je Federiči sever apostrofirao kao poseban izazov za Kfor?

Anđelković kaže da treba da sačekamo i vidimo da li će komadant Kfora svojim postupcima ukazati na koga je mislio; na albanski deo Kosova kao leglo kriminala, ili je isti poistovetio sa lokalnim dešavanjima na severu Kosova.

„Po meni to sve izgovor za pokušaj stavljanja severa pod kontrolu Prištine. Kosovo je leglo kriminala i to svi znamo, ali pre svega južni deo Kosova, odakle velikim delom potiče albanska mafija koja je u svetu potisnula i kolumbijsku“, napominje Anđelković.

Albanska mafija ima baze na Kosovu

Kriminal na jugu Kosova je deo globalnih kriminalnih tokova i to je baza albanske mafije, koja danas, konstatuje naš sagovornik, u globalnim razmerama, postaje najopasnija.

„Ona (albanska mafija) ima svoje baze na jugu Kosova, čak neki delovi funkcionišu i kao njena država. Što se tiče severa Kosova kriminala ima ali to je lokalni kriminal malih razmera i uopšte ne može da se stavlja u isti rang sa albanskim. I cinično je kada komadant Kfora umesto da stavlja akcent na nešto što je globalna pretnja, a to je albanski kriminal, on pominje sever,“ kaže Anđelković.

Samo stavljanje severa Kosova u taj kontekst, dodaje sagovornik Sputnjika, implicira kao da je sever posebno izložen kriminalu.

„To je jedna vrsta relativizacije stvari kad on tako priča“ ističe Anđelković. 

Izjava Federičija kao upozorenje

Za profesora Mitra Kovača, general-majora u penziji, izjava Federičija više liči na upozorenje u funkciji najave Kfora da želi potpunu kontrolu nad Kosovom i Metohijom, naročito na severu.

„Takve izjave u suštini će pomoći kosovskim vlastima, jer oni žele da se ne dozvoli bilo uticaj, bilo prisustvo Republike Srbije u sredinama gde većinski žive Srbi,“ kaže dr Kovač.  

Otud i njihovo, kako kaže, potenciranje da su glavni problemi nelegalna trgovina i organizovani kriminal.

„U suštini oni (Kfor) hoće da pod plaštom kontole teritorije u okviru pomenutih „aktivnosti“ pojačaju kontrolu nad severom Kosova, kako bi narod „ubedili“ da više nema šta da traži u saradnji sa Srbijom,“ smatra Kovač.

Federiči je doduše naveo, dodaje naš sagovornik, da za sada nema signala da će se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršati, ali je upozorio da su ilegalni ekonomski kriminal i etničko nasilje glavni problem na Kosovu i Metohiji, a ne pominjući čije izjednačio je Srbe i Albance u toj aktivnosti.

Ne zaboravimo - Kfor je NATO 

Profesor međunarodnih odonosa dr Srđan Perišić napominje da ne smemo zaboraviti da komandant Kfora predstavlja zapravo interese i potrebe NATO alijanse na Kosovu i Metohiji.

„NATO je vojni garant te takozvane nezavisne države Kosovo. Misija Kfora ima zadatak da zaštiti srpsko stanovništvo i da spreči nasilje i konflikt - ali na papiru. Međutim, Federiči je predstavnik NATO-a, a ta alijansa nikad neće reći da je nasilje na Kosovu moguće od strane Albanca, ili da su oni za nešto krivi. Zbog toga su njegove izjave takve da to izgleda tako da su obe strane podjednako krive“, veruje naš sagovornik.

Prema rečima Perišića, svi pojedinačni nastupi predstavnika Kfora proizilaze iz NATO politike.

Komandat Kfora je u intervjuu za "Kohu" naglasio i da bi opštine trebalo pažljivo da reše bilo koje pitanje na severu Kosova, ne obrazloživši o čemu se radi.

On je dodao i da je Kfor izgradio vrlo dobru saradnju sa Severnom i Južnom Mitrovicom, kao i da ima redovne kontakte sa Vojskom Srbije, koji, kako je naveo, pomažu u stvaranju atmosfere dobre saradnje u regionu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala