Američki ambasador u Moskvi: Hapšenje Navaljnog — duboko politizovano

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmbasador SAD u Rusiji Džon Salivan
Ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington je zabrinut zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i smatra da je ono duboko politizovano, izjavio je ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan.
„Pritvaranje opozicionara Alekseja Navaljnog odmah po njegovom povratku u Rusiju 17. januara nosi duboko politizovani karakter. Međunarodna zajednica će pažnjivo pratiti ophođenje prema Navaljnom. Ruska vlada je odgovorna za njegovo zdravlje i bezbednost“, navedeno je u saopštenju ambasadora, koje je objavljeno na sajtu diplomatske misije.

Prema mišljenju Salivana, „hapšenje Alekseja Navaljnog je takođe napad na predstavnike opozicije i građane koji kritikuju rusku vlast“.

„Te akcije se preduzimaju u okviru sve većih pokušaja ućutkivanja civilnog društva. Samouvereni politički lideri se ne plaše nezavisnih glasova i ne vide potrebu za zloupotrebom moći radi sprovođenja nasilja ili neprimerenog pritvaranja političkih oponenata“, navedeno je u saopštenju.

Kako je rekao, „ruski narod, kao i narodi drugih zemalja sveta, zaslužuju vladu koja podržava otvorenu razmenu ideja, transparentno i odgovorno upravljanje, pošten i jednak tretman u skladu sa zakonom, kao i mogućnost da svoja prava ostvaruje bez straha od progona“.

​Kako je navelo moskovsko odeljenje Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni, koji je u nedelju stigao iz Nemačke, pritvoren je zbog izbegavanja pojavljivanja na sudu kao uslovno osuđen za krivično delo. Služba je navela da će dalju meru zadržavanja Navaljnom odrediti sud.

„Do odluke suda, on će biti u pritvoru“, navodi se u saopštenju za medije.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla stranim političarima koji su kritikovali hapšenje ruskog blogera da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon i posavetovala im da se bave problemima u svojim zemljama.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala