Žiža Radivojević: Velike srpske ljubavi /video/

© SputnikŽiža Radivojević i Marina Rajević Savić
Žiža Radivojević i Marina Rajević Savić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Živana Žiža Radivojević u novoj knjizi ispričala je 40 priča o velikim ljubavima kroz osam vekova srpske istorije. Iz tame prošlosti izvukla je ljude koji su Srbiji dali mnoge vredne stvari i, kako kaže, obasjala ih zahvalnošću. Povod za nastanak dela je njena priča o neobičnoj ljubavi Živojina Mišića koju je objavila na društvenim mrežama.

Najteže je pisati o ljubavi, to mogu samo najveći majstori pisane reči, ali ponekad se usude i oni koji su opčinjeni snagom antičke lepote ljubavnih epopeja. Ekonomista Žiža Radivojević napisala je knjigu o ljubavi izuzetnih istorijiskih ličnosti naših prostora.

Velike srpske ljubavi

Svaka od priča mogla bi da bude tema romana ili filma, a reč je o ljubavi Ive i Milice Andrić, javnosti manje poznatoj priči o velikoj ljubavi Drage Mašin i tada budućeg akademika Bogdana Popovića.

Knjiga donosi i dve priče u kojima su majke stale na put svojoj deci i uništile im sreću:

"Majka Alekse Šantića, bila je neverovatno isključiva, on se nikada nije oženio, jer je voleo samo jednu ženu, Ankicu. Bila je katolkinja, htela je da pređe u pravoslavlje, ali njegova majka nije mogla da pređe preko toga. Zavetovala se da će svadbeni veo biti njen samrtni pokrov. Ko bi mogao da pređe preko toga? Ankica se udala posle godinu dana, svatovi su morali da prođu pored Šantićeve kuće", otkirva autorka.

U knjizi je ispričala i priču o velikj mladalačkoj ljubavi Vuka Karadžića, Ruži Todorovoj. Zajedno su kao deca čuvali ovce, rekao da će se vrtiti po nju, ali nije, jer je oboleo, noga mu se zgrčila, ni pred kim ga nije bilo sramota, osim pred njom.

Kralj Milutin i Vojislav Ilić

Autorka kaže da je njena generacija kroz našu istoriju u školi protrčavala, zapravo je počinjala od 1941. godine, eventualno od osnivanja Komunističke partije.

© Sputnik / Brankica Ristić"Narod nije voleo Jerinu, jer je bila strankinja, a ona je gradila Smederevo da bude i kulturni centar, ne samo vojni, odbrambeni", kaže Radivojevićeva.
Žiža Radivojević: Velike srpske ljubavi /video/ - Sputnik Srbija
"Narod nije voleo Jerinu, jer je bila strankinja, a ona je gradila Smederevo da bude i kulturni centar, ne samo vojni, odbrambeni", kaže Radivojevićeva.

"I ono što nije, bilo je šturo, bez lepih priča, bez kraljeva Milutina, Dragutina, samo smo ih pominjali. Ni danas mladi ne znaju da je Srbija u ono doba bila ozbiljna država, stabilna, ozbiljan igrač na međunarodnom planu. Da je recimo kralj Milutin dobio za ženu Simonidu zato što je osvojio neke delove Vizantijskog carstva. Da ne pukne bruka, Vizantijski car mu jedao ženu u miraz, za ono što je već osvojio", kaže autorka u čijoj se knjizi našlo mesto i za Đurađa Brankovića i Prokletu Jerinu.

Knjiga zapravo govori o tome kako se volelo u različitim vekovima, jer na tok i ishod ljubavi, kaže autrka, mnogo utiče epoha u kojoj se rodila. Nekad su se ljudi ubijali zbog nečega što bi danas bilo predmet trača uz kafu, takva je priča o Vojislavu Iliću koji je zavoleo svoju svastiku.

"Posle smrti žene i dece, on je bio potpuno izgubljen, jedno devojče od 18 godina ga je podiglo, vratilo u život, oni su pobegli zajedno u Sremsku Kamenicu i tamo živeli neko vreme. Tu vidimo odnos prema ženi u to vreme, kad su se vratili u Beograd, njemu je to nekako i bilo oprošteno, otac ga je oženio, a na nju se čaršija obrušila. Svakako je bila nazivana, udali su je za mnogo starijeg čoveka, otišla je iz Beograda, ali je bukvalno uvenula. Izgleda da se od tuge može umreti, umrla je sa 23 godine".

Zbog Jovana Dučića promenila život

O tome da ljubav čoveku može potpuno da promeni život govori priča o jednom od najvećih srpskih pesnika, Jovanu Dučiću i Jovanki Jovanović, supruzi jednog inženjera na železnici. Zbog Dučića je promenila sve, ostala bez braka, dece, preselila se i postala glumica, ali je isto tako ušla u pukotine njegove duše i srca i probudila pravu ljubav. Najlepšu pesmu napisao je inspirisan njom.

CC BY-SA 3.0 / Magnus Manske/wikipedia / Kako ljubav može potpuno da promeni život govori priča o jednom od najvećih srpskih pesnika, Jovanu Dučiću i Jovanki Jovanović, supruzi jednog inženjera na železnici.
Žiža Radivojević: Velike srpske ljubavi /video/ - Sputnik Srbija
Kako ljubav može potpuno da promeni život govori priča o jednom od najvećih srpskih pesnika, Jovanu Dučiću i Jovanki Jovanović, supruzi jednog inženjera na železnici.

Radivojevićeva, koja je niz ljubavnih priča iz srpske istorije započela Banović Strahinjom, objašnjava da nije reč o mitu, kako mnogi tvrde, da je njegova prava ljubav i neobična priča o njenoj pobedi stravične kazne koja je čekala svaku nevernicu tog doba, istinita.

Skrivena srpska istorija

"Naša pisana istorija je razvlačena, pokradena, ono što je preživelo, bilo je u Narodnoj biblioteci koja je bombardovana. Sve je izgorelo, čak i 24 knjige rukom pisane u Smederevu, jer ga je Jerina gradila da bude i kulturni centar, ne samo vojni, odbrambeni. Ali u spisima još ponešto može da se nađe. Srbija je imala 24 rudnika srebra, zato je bila bogata, Despot Stefan Lazarević je dao proglas da svi vlasnici moraju da dođu na dogovor, jedan među njima pominje i Jug Bogdana, iako se smatra da on nije istorijska ličnost".

U Emisiji "Dok anđeli spavaju" Žiža Radivojević otkriva i da je zbog svoje tri velike ljubavi tri puta bila u braku. Danas je slobodna, ali deluje zaljubljeno, jer, kako kaže, u sebi nosi sve lepo što je preživela. Danas uživa u drugačijoj ljubavi, prema ćerki i unuki, ali i dalje veruje u ljubav i zajedništvo, u brak i zajednički život.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala