U Srbiji za njega nije bilo mesta – u Splitu postaje novi Toni Kukoč

© Foto : ABA / Split / Ivica CavkaMarko Luković
Marko Luković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada ne znaš šta ćeš sa igračem stavi ga na „četvorku“, glasio je komentar visokog funkcionera jednog srpskog kluba pre nekoliko godina. Pozicija krilnog centra je postala deficitarna u poslednjim godinama u srpskoj košarci, a na njoj u poslednjih nekoliko sezona briljira Marko Luković.

Momak rođen u Beogradu 1992. godine nikada nije stigao do šanse da pokaže šta zna u nekom od najvećih srpskih klubova, a nedavno je u svom rodnom gradu još jednom potvrdio kakvim kvalitetima, veštinama i karakterom raspolaže.

Luković je u dresu Splita u meču protiv FMP u Železniku upisao 26 poena, pet skokova i četiri asistencije, a još važnije od toga ubacio je trojku koja je odvela njegovu ekipu u produžetak, svega nekoliko trenutaka pre kraja regularnog dela meča.

Posle dva produžetka FMP je ostvario pobedu rezultatom 96:92, ali je trofej za najboljeg igrača meča dobio upravo Luković.

On u ovoj sezoni prosečno beleži 17 poena po utakmici uz nešto manje od pet skokova i dve asistencije, a na svakom od 13 odigranih mečeva upisivao je dvocifreni poenterski učinak.

Takvi podaci upućuju na zaključak da se Luković sa 28 godina nalazi na vrhuncu karijere i da u narednom periodu od njega mogu da se očekuju još bolji rezultati.

A put do toga je bio dug – od ekipe Mege u kojoj je ponikao, preko nemačkog Trira, makedonskog MZT, slovenačke Krke, španskih Mursije i Manrese, te Igokee i Primorske, ekipa u kojima je nagovestio da najbolje od njega tek sledi.

U Splitu je dobio punu slobodu, levoruki šuter na krilnim pozicijama – nešto kao Toni Kukoč nekada i za njegovu karijeru je fantastično što je baš u toj sredini uspeo da ispolji pun potencijal.

Nažalost, u Srbiji za njega nije bilo mesta, najveći klubovi su se pre odlučivali za angažovanje stranaca i pokušaje da od svojih talenata naprave igrače, dok je Luković, poput brojnih kolega morao zaobilaznim putem da traži svoje mesto pod košarkaškim suncem.

Imajući u vidu i okolnosti u vezi sa reprezentacijom, takozvanim „prozorima“, sukobima FIBA i Evroliga, te izvesnim odsustvom NBA igrača, selektor Igor Kokoškov bi mogao da u svoje planove uvrsti 28-godišnjaka iz Beograda, koji je demonstrirao da je sazreo za velika dela, a verovatno bi pomogao selektoru da izbegne da „stavlja na četvorku“ nekoga kome to nije primarno radno mesto. 

► Lazarević za Sputnjik: Hvala najbližima što su sa mnom progutali svaku suzu, bol i nepravdu

► Čović za Sputnjik otkrio zašto najveći srpski talenat nije došao u Zvezdu

► Štimac o ubistvu našeg mladića u Americi: Srpski životi su važni!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala