Tri grupe radnika koje je kriza sa koronom najviše pogodila

CC0 / / Maske sa zvezdicama koje simbolišu Evropsku uniju
Maske sa zvezdicama koje simbolišu Evropsku uniju - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Najveće žrtve pandemijske krize na tržištu rada su zaposleni na određeno vreme, sezonci i radnici na povremenim poslovima, pokazuje nova analiza Evrostata.

U EU je, prema podacima koje je objavio Evrostat, na kraju drugog ovogodišnjeg tromesečja bilo oko 19,2 miliona zaposlenih na određeno vreme u starosnoj grupi od 20 do 64 godina, dok ih je krajem prošle godine bilo 22,2 miliona.

To znači da se u prvoj polovini ove godine broj zaposlenih na određeno vreme u EU smanjio za oko tri miliona ili za više od 13 odsto. Pao je i udeo zaposlenih na određeno vreme u ukupnom broju zaposlenih, i to sa 11,6 odsto, koliko je iznosio krajem prošle godine – dakle, pre izbijanja krize – na 10,2 procenta sredinom ove godine, nakon prolećnog zatvaranja, prenosi portal „Biz lajf“.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti u EU porasla je sa 6,5 odsto, koliko je iznosila krajem 2019. godine, na 7,1 odsto krajem juna ove godine. Smanjenje broja zaposlenih na određeno vreme, može se zaključiti iz podataka Evrostata, glavni je generator rasta nezaposlenosti u korona krizi.

Podaci za Hrvatsku još su gori, s obzirom na to da spada među članice EU u kojima su ugovori na određeno vreme najzastupljeniji. Krajem prošle godine 15 odsto ukupnog broja zaposlenih radilo je, pokazuju podaci Evrostata, na određeno vreme, dok je njihov udeo u ukupnom broju zaposlenih do sredine ove godine pao na 12,7 odsto.

Broj zaposlenih na određeno vreme u istom se periodu smanjio za gotovo 40.000, ili oko 17 odsto. Krajem prošle godine ugovore o radu na određeno vreme, prema podacima evrostatističara, imalo je 246.000 zaposlenih, a krajem juna ove godine njih 205.000, što znači da je u prvoj polovini godine otprilike svaki šesti zaposleni na određeno vreme u Hrvatskoj ostao bez posla.

Promenama koje je na tržište rada unela pandemija virusa korona posebno su, upozoravaju u Evrostatu, pogođeni mladi. Većina njih ionako je radila na određeno vreme, a korona kriza je dovela do značajnog pada udela mladih radnika među zaposlenima na određeno vreme.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala