Treća ruska vakcina protiv kovida u civilnom prometu od marta

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina protiv virusa korona koju je razvio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakov“ mogla bi da uđe u civilni promet u martu, izjavio je direktor razvoja ovog Naučnog centra Konstantin Černov.

Centar trenutno završava drugu fazu kliničkih ispitivanja nove vakcine. Efikasnost inaktivirane vakcine ispituje se na dobrovoljcima.

„Naša (vakcina) može da se očekuje u civilnom prometu verovatno negde u martu“, rekao je Černov za televiziju „Rusija 1“.

On je izrazio nadu da će nova vakcina biti najkompleksnija.

„Do sada je u virusu pronađeno više od 50 različitih proteina. Kada telu predstavimo čitav spektar svega što se tamo nalazi, očekujemo da će naša zaštita biti sveobuhvatnija“, dodao je naučnik.

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je 15. januara da se nada će vakcina protiv virusa korona koju je razvio Centar „Čumakov“ takođe biti uključena u program vakcinacije stanovništva.

Centar „Čumakov“ je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina.

Osim toga, u oktobru je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov naveo da bi proizvodnja treće vakcine protiv virusa korona u Rusiji mogla da počne 2021. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala