Sudbina ruskih čuvara „otvorenog neba“: Tu-214ON postaju izviđački avioni

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAvion Tu-214ON
Avion Tu-214ON - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon zvaničnog izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu planirano je da se dva ruska aviona Tu-214ON koriste u izviđačke svrhe, za šta će biti potrebno njihovo dodatno snabdevanje specijalnom opremom, saopštila su dva vojno-diplomatska izbora.
„Nakon definitivnog prekida učešća Ruske Federacije u sporazumu, planirano je da se oba aviona Tu-214ON prekvalifikuju za druge zadatke. Radi se pre svega o izviđačkim funkcijama i kontroli bezbednosti sopstvenih vojnih objekata“, izjavio je jedan od izvora.

On je dodao da će avioni moći da se koriste za objektivnu kontrolu rezultata ispitivanja različitog oružja i procene efikasnosti vežbi.

Prema rečima drugog izvora, „za korišćenje Tu-214ON u svojstvu izviđačkih aviona biće neophodno da se ugradi najsavremenija radio-elektronska i radio-tehnička izviđačka oprema na obe letelice, o čemu je doneta preliminarna odluka“.

Dodao je da je još tokom projektovanja avijacionih sistema Tu-214ON predviđena mogućnost njihove široke modernizacije, kao i da se „niko neće razbacivati tako dragocenim avionima“.

Kako su napomenuli izvori, oba Tu-214ON će ostati u rezervi do kraja procedure napuštanja sporazuma.

Osmatračke avione Tu-214ON napravila je kompanija „Tupoljev“ na bazi putničkih Tu-204. Opremu instaliranu na Tu-214 proizvela su preduzeća državne korporacije „Rosteh“. Avioni su pušteni u rad 2011. i 2013. godine, a međunarodni sertifikat za izvođenje osmatračkih letova nad teritorijama zemalja-učesnica Sporazuma o otvorenom nebu dobili su u septembru 2018. godine.

Podsetimo, Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da Rusija pokreće proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala