„Sloboda, zaustavite opsadu“: Policija upotrebila vodene topove na demonstracijama u Amsterdamu

© AFP 2023 / ROBIN VAN LONKHUIJSENProtesti u Holandiji
Protesti u Holandiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hiljade demonstranata koji se protive zaključavanju izašle su na ulice Amsterdama, osuđujući restriktivne mere. Neovlašćeno okupljanje razbile su protivdemonstrantske policijske snage, koristeći čak i vodene topove.

Demonstranti su danas okupili u centru holandske prestonice negodujući protiv novih mera zaključavanja, uprkos tome što od vlasti nisu dobili odobrenje za skup.

​Demonstranti, kojima su uglavnom nedostajale maske za lice i nisu u potpunosti poštovali pravila socijalnog distanciranja, osudili su restriktivne mere noseći transparente sa natpisom „Sloboda: zaustavite ovu opsadu“ i skandirajući slogane kao „Šta želimo? Sloboda!“

​Iako je Holandija u početku sporije od nekih zemalja reagovala na pandemiju, u decembru se okrenula strožim ograničenjima kada su se povećavali slučajevi kovida 19.

​Okupljanju je prisustvovala policija, uključujući policijske službenike u punoj opremi za razbijanje nereda. Policija je tražila da se demonstranti raziđu, ali gomila nije poslušala, a neki demonstranti ispalili su vatromet, prenosi RT.

​Policija je potom pokušala silom da rastera masu, a neke grupe demonstranata sukobljavale su sa policajcima.

​Najmanje jedno vozilo sa vodenim topovima bilo je raspoređeno za podršku policijskim jedinicama. Na snimku sa lica mesta vide se demonstranti koji usmeravaju vozilo iz neposredne blizine dok pokušavaju da spreče napredovanje policije. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala