Ruskog vojnika budućnosti štitiće borbena oprema koja će nadmašiti sve vrste zaštite

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaVojnik pokazuje borbenu opremu "Ratnik" na vojnoj vežbi u Moskvi
Vojnik pokazuje borbenu opremu Ratnik na vojnoj vežbi u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska borbena oprema za vojnika budućnosti „Sotnik“ biće rekordno male težine zahvaljujući specijalnim materijalima od kojih će se praviti, biće prilagođena figuri vojnika, dok će po zaštiti nadmašiti sve postojeće pancire, saopštila je ruska državna korporacija „Rosteh“.

Kao osnova za pravljenje opreme treće generacije koristiće se polietilensko vlakno ultra visoke molekulske težine.

„Zahvaljujući novim materijalima, komplet opreme 'Sotnik' će biti rekordno male težine i biće podesiv u skladu sa anatomskim karakteristikama vojnika. Zbog toga zaštita neće ograničavati pokrete i omogućiće da se ponese dodatna težina, neophodna za izvršavanje specijalne misije. Pritom, oprema će osiguravati povećanu zaštićenost, u poređenju sa postojećim vrstama pancira“, precizirali su stručnjaci.

U budućnosti oprema „Sotnik“ ne samo da će zaustaviti geler koji leti brzinom do 670 metara u sekundi, nego će i ublažiti udarni impuls koji može ozbiljno povrediti unutrašnje organe čak i ukoliko ne probije zaštitu.

„Planiramo da postignemo taj efekat primenom specijalnih sredstava za ublažavanje udara“, objašnjavaju iz „Rosteha“.

Kako je ranije rekao direktor oružanog kompleksa „Rosteha“ Bekan Ozdojev, nova oprema „Sotnik“ biće lakša, ergonomičnija, pouzdanija i tehnološki naprednija od opreme „Ratnik“.

U opremu bi mogli da se ugrade elementi veštačke inteligencije. Perspektivni egzoskelet biće opremljen velikim brojem visokotehnoloških komponenata, od kojih su neke već napravljene. Radi se o posebnoj protivminskoj obući, protivradarskoj uniformi i specijalnoj tkanini koja štiti vojnika od otkrivanja pomoću infracrvene svetlosti.

Planirano je da jedinice ruskih specijalnih snaga budu opremljene ultramodernom opremom već do 2025. godine, a do 2030. godine - celokupna ruska vojska.

Oprema treće generacije „Sotnik“ treba da zameni opremu „Ratnik“.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala