Mira Banjac o filmu „Koncentriši se, baba“: Još uvek se nađe čovek preko puta čoveka

© Sputnik / Dejan SimićMira Banjac, glumica i predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić
Mira Banjac, glumica i predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od junakinja filma “Koncentriši se, baba”, legendarna glumica Mira Banjac otkriva za Sputnjik kako se, snimajući u Sarajevu, uverila da su uprkos mnogim promenama, ljudske vrednosti ostale iste.

Čovek se uvek nađe

„Posle toliko vremena stvari su se promenile i svako ima svoje breme. Ljudi idu za svojim životom, ostavljaju stare iza sebe i porodice su sve manje. Ali, nismo ipak izgubili prave ljudske vrednosti. Još uvek se nađe čovek preko puta čoveka“, naglašava glumica.

Pod sloganom „Jedna porodica, dva testamenta, jedan rat“, film tematizuje okupljanje porodice u Sarajevu u aprilu 1992. godine oko stare majke na samrti, a koju igra Mira Banjac. Spletke oko nasledstva koje će iza starice ostati znakovi su katastrofe koja dolazi. Raspad porodice uoči samog rata preslikaće se na širem planu – na događaje u Sarajevu i u celoj državi.

Film u režiji Pjera Žalice od 18. januara biće dostupan publici širom sveta na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

„Veoma sam se radovala snimanju ovog filma, jer nisam bila u Sarajevu od pre rata. Kada sam stigla, našla sam sve isto – prijatelji, oni koji su još živi, bili su na svom mestu. Dragoceno je bilo ponovo ih videti. Sretala sam se i sa brojnim bosanskim i hrvatskim kolegama. Bilo mi je mnogo lepo“, kaže Mira Banjac.

Proslavila rođendan na snimanju

Pored naše proslavljene glumice u filmu igraju Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Alma Prica, Admir Glamočak. Svi oni, zajedno sa ostalim kolegama na snimanju, učinili su našoj glumici iznenađenje za pamćenje priredivši joj rođendansku zabavu.

„Dok smo snimali, nisam ni znala da će mi prirediti rođendansku zabavu. To je bila prava fešta na samom setu, gest koji me je veoma obradovao. Divno smo se proveli“, otkriva glumica.

© Foto : Obala Art CentarMira Banjac u ulozi starice u filmu „Koncentriši se, baba“
Mira Banjac o filmu „Koncentriši se, baba“: Još uvek se nađe čovek preko puta čoveka - Sputnik Srbija
Mira Banjac u ulozi starice u filmu „Koncentriši se, baba“

O radu sa rediteljem Pjerom Žalicom, poznatim po filmovima „Gori vatra“ i „Kod Amidže Idriza“, Mira Banjac ima reči hvale:

„Znala sam i njegovog oca i bilo mi je drago da upoznam Pjera. On je pametan, misleći reditelj. Radi tiho. Sa njim nema frke, nema uznemiravanja i snimanje je prošlo u tišini, ljubavi i miru“.

Poznata po brojnim transformacijama i različitim ulogama, u filmu „Koncentriši se, baba“ Mira Banjac promenila je jezik. Na pitanje da li je bilo teško preći na bosansku ijekavicu, glumica odgovara da to nije bio nikakav problem:

„Znam taj jezik, znam te ljude. Mi smo ipak komšije“.

© Foto : Obala Art CentarMira Banjac: „Što se tiče moje karijere - film 'Koncentriši se, baba' mi je crveno slovo“.
Mira Banjac o filmu „Koncentriši se, baba“: Još uvek se nađe čovek preko puta čoveka - Sputnik Srbija
Mira Banjac: „Što se tiče moje karijere - film 'Koncentriši se, baba' mi je crveno slovo“.

Film “Koncentriši se, baba” nastao je u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske, a premijeru je imao na otvaranju prošlogodišnjeg 26. Sarajevo Film Festivala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala