Đokovićeva „privilegija“, bekstvo iz karantina i australijski „zatvor“

© AP Photo / Morgan SetteJapanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open
Japanska teniserka Naomi Osaka po dolasku na Australijan open - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tretman određenog dela tenisera i teniserki na Australijan openu izazvao je oštre reakcije javnosti i učesnika turnira, a u sve je indirektno upleten i Novak Đoković, koji je dobio povlašćen tretman od strane organizatora.

Tek dan ili dva nakon što su učesnici Australijan opena stigli u Melburn, pojavio se veliki broj nezadovoljnih.

Situacija koja se tiče i našeg Novaka Đokovića, a koja je i ranije razbesnela tenisere i teniserke, sada je dodatno dobila na težini.

Australijan open je odlučio da izabere nekoliko tenisera i teniserki i njih, zajedno sa njihovim timovima, pošalje u „mehur“ u Adelejdu, umesto u onaj u Melburnu.

Igračima kao što su Novak Đoković, Rafael Nadal i Dominik Tim je dato mnogo više slobode nego ostalima, pa je zbog toga AO naišao na prvi talas negodovanja.

​„Oni će moći da koriste i teretanu u hotelu, tako da će moći da treniraju van tih predviđenih pet sati. Moći će da izađu napolje, živeće praktično normalno. A već su izuzetno privilegovani...“, rekao je nedavno francuski teniser Žeremi Šardi.

​Ispostavilo se da je to samo bio početak brojnih neprilika.

I pred dolazak u Australiju je svima bilo jasno da sistem prema kojem svi teniseri i teniserke moraju da prođu dvonedeljni karantin može da bude problematičan, ali niko nije očekivao da do problema dođe ovako brzo.

Naime, dve osobe koje su u Melburn letele čarter letovima iz Los Anđelesa u Dubaija su dobile pozitivan test – i zbog toga je nastao haos.

​Zbog novonastale situacije je čak 47 tenisera i teniserki primorano na strogi karantin, što znači da njima tokom dve nedelje neće biti dozvoljeno ni da treniraju.

Adrija tur u Beogradu - Sputnik Srbija
Australijan open umalo otkazan, krivicu hteli da svale na Đokovića?!

„Uskoro će pola učesnika AO morati da se izoluje. Nedelje koje smo utrošili na naporan rad za turnir će uništiti kovid-pozitivna osoba u avionu koji je bio tri četvrtine prazan. Izvinite, ali ovo je suludo“, rekla je francuska teniserka Alize Korne.

Ostalim igračima, onima koji nisu bili na ta dva pomenuta leta, tokom dve nedelje će biti dozvoljeno da na po pet sati dnevno izađu iz svojih hotelskih soba radi treninga.

Situacija postaje još bizarnija kada se uzme u obzir da se sve ovo dešava zbog pozitivnih testova na kovid na pomenutim letovima, koji nisu došli od strane igrača, već osoblja, odnosno osobe koja nije učesnik turnira.

​„Ne razumem zašto nam niko nije rekao da ćemo svi iz aviona morati u izolaciju, ukoliko jedna osoba u avionu bude pozitivna. Dobro bih razmislila da li ću doći, u tom slučaju“, rekla je Julija Putinceva, kazahstanska teniserka.

Neko ko se plašio možda ne ove, ali neke slične situacije je Rodžer Federer, koji je odustao od dolaska u Melburn sa svojom porodicom.

Četvrti teniser planete je kao razlog naveo da se još nije oporavio od povrede, ali su mediji preneli da je takvu odluku doneo jer nije želeo da porodicu „zatoči“ na 14 dana, kao ni da dođe bez nje.

Ukoliko uzmemo da je strogi karantin pomenutim igračima počeo 16. januara, to znači da će 30. januara biti u mogućnosti da izađu iz istog i vrate se treninzima.

Ipak, u najmanju ruku je problematično vratiti se punom ritmu nakon dve nedelje bez praktično ikakvog treninga, sem onog koji je moguć u četiri zida hotelske sobe.

​„Ljudi pričaju da smo razmaženi. Pazite, ja nemam problem sa tim da 14 dana budem u sobi i gledam Netfliks. Verujte mi, to mi je san. To smatram odmorom, ali mi jednostavno ne možemo da se takmičimo nakon što smo 14 dana zaredom proveli sedeći na kauču. To je problem, a ne karantin“, navela je rumunska teniserka Sorana Kirstea.
Teniska reprezentacija Srbije posle trijumfa nad Rusijom u Nišu - Sputnik Srbija
Da li Srbija u „klincu” iz Novog Pazara ima Đokovićevog naslednika?

Jedan od 47 igrača koji su tretirani na ovaj način je japanski teniser Kei Nišikori, koji bi trebalo da učestvuje na ATP kupu, koji je na programu od 1. februara, nedelju dana pred Australijan open.

Ukoliko Nišikori odradi ceo strogi karantin, to znači da će prvi trening moći da odradi samo dan ili dva pred početak ATP kupa, zbog čega bi učešćem na tom turniru rizikovao novu povredu.

Odustajanje Japanca sa ATP kupa bi, zbog pravila tog turnira, diskvalifikovalo njegovu zemlju sa istog i napravilo dodatan, još veći problem.

​„Naravno, nismo želeli da se ovo desi, ali smo od početka znali da rizik postoji jer tokom ove pandemije ništa ne možete da uzmete zdravo za gotovo. Trenutno imamo 643 negativna testa i, nažalost, dva pozitivna. Svi koji su dolazili u Australiju su morali da budu negativni 72 sata pre leta. Po dolasku bi bili u izolaciji do dobijanja novog testa, ali smo znali da je moguće da se nešto ovakvo desi“, rekao je direktor Australijan opena, Kreg Tajli.

Tajli ističe da su baš zbog mogućnosti ovakve situacije igrači i igračice doputovali u Australiju tri nedelje pred početak turnira, te ističe da će, kada izađu iz strogog karantina, imati „osam ili devet dana da se spreme“.

Subjekti izolacije pak tvrde da to nije dovoljno, pogotovo ne nakon što su 14 dana proveli bez mogućnosti da, bukvalno, izađu iz sobe, dok im, kako ističu, neće previše pomoći ni oprema koju će im organizatori dostaviti kao „prvu pomoć“.

 

Situacija sada postaje dosta problematičnija zbog neravnopravnih uslova za pripremu, ali ima i nekih koji se vode frazom „to je život“.

Endi Mari po osvajanju Vimbldona 2013. godine - Sputnik Srbija
Britanska propaganda koja nije uspela – niko nikad kao Đoković, Federer i Nadal

„U trenutnoj situaciji će uvek biti nepravde, to moramo da prihvatimo kao činjenicu. Jasno je da će neko ko neće moći da se spremi za turnir biti u podređenom položaju, ali moram da kažem i da su svi znali koji je rizik pred njima“, rekao je bivši teniser Žan-Rene Lisnar.

Mediji su preneli i da su neki od pomenutih 47 tenisera i teniserki pokušali da pobegnu iz karantina i da im je, nakon što su uhvaćeni, priprećeno deportacijom.

Podsetimo, kazne za kršenje „korona-pravilnika“ su drakonske, a pominje se i – zatvor...

Korona napravila haos – Amerikanac pobedio, pa diskvalifikovan

Burne reakcije zbog Đokovićevog tretmana: „Već su izuzetno privilegovani, a sad još i ovo?“

Lajović za Sputnjik o Novakovoj trci, haosu 2020. godine i „političkoj situaciji“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala