Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićKazanj, treća prestonica Rusije
Kazanj, treća prestonica Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drevni gradovi Rusije su tokom vekova doživeli razne promene, ali su uprkos osvajanjima, migracijama stanovništva i savremenim težnjama, zadržali svoju jedinstvenost i sačuvali arhitekturu starih vremena.

Drevni ruski gradovi:

10.  Rjazanj

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaRjazanjski Kremlj, Rjazanj
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Rjazanjski Kremlj, Rjazanj

Ime grada je nastalo po teritoriji kneževine koja se u 11. veku nalazila na desnoj obali reke Oke. Grad ima veoma razvijen turizam. Objekti koji su posebno zanimljivi za turiste su: Manastir Svetog Jovana Bogoslova, Manastir Svete Trojice, Rjazanjski istorijski muzej i drugo. Rjazanj ima 532.772 stanovnika.

9. Jaroslavlj

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaJaroslavlj i reka Volga
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Jaroslavlj i reka Volga

Jedan od najstarijih gradova Rusije koji potiče od 1010. godine. Grad je u prošlosti ponosno nosio titulu „grada sa sto crkava“, a sada ih je ostalo samo trideset. Veliki broj starih crkava i arhitektonskih spomenika pripadaju Zlatnom prstenu Rusije. Najvažnija atrakcija u istorijskom centru grada je Preobraženska crkva sagrađena 1516. godine. Jaroslavlj ima 603.961 stanovnika.

8. Kazanj

© Sputnik / Olivera IkodinovićKazanj
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Kazanj

Kazanj je osnovan 1005. godine kao tvrđava na granici Volžske Bugarske. Grad ima viševekovnu istoriju i unikatno kulturno i istorijsko nasleđe. Kazanj je deo nasleđa UNESKO. Glavne znamenitoste grada su Kazanjski Kremlj, koji je sagrađen od bele cigle i džamija Kul Šarif.  Kazanj ima 1.205.651 stanovnika.

7. Vladimir  

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaUspenska i Dmitrijevska crkva, Vladimir
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Uspenska i Dmitrijevska crkva, Vladimir

Grad-muzej je osnovan 990 godine i pripada Zlatnom prstenu Rusije. Za Vladimir se kaže da „njegove bolnice, prodavnice i biblioteke predstavljaju spomenike arhitekture“. Većina kuća je starija više od 300 godina. Poznata Zlatna vrata, Uspenska i Dmitrijevska crkva pripadaju svetskom nasleđu UNESKO. Vladimir ima 362.581 stanovnika.

6. Murom

Murom se prvi put spominje u letopisu „Povest minulih vremena“. Na teritoriji grada je živelo pleme ugarsko-finskog porekla „Muromi“. Knez Vladimir je 988. godine svom sinu Glebu dao da upravlja gradom, koji je i bio njegov prvi vladar. Najinteresantnija građevina je Spasko-Preobraženski manastir, koji je i najstariji u zemlji. Murom ima 110.746 stanovnika.

5. Suzdalj

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSuzdaljski Kremlj, Suzdalj
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Suzdaljski Kremlj, Suzdalj

U starim izvorima grad se nekoliko puta spominje. Prilikom opisivanja ustanka, spominje se 1024. godine. Drugi put se spominje 999. godine, gde se navodi da je grad osnovan posle spajanja nekoliko naselja. Trenutno je jedan od najstarijih gradova i deo Zlatnog prstena Rusije. U gradu se nalazi veliki broj istorijskih spomenika, koji oduševljavaju svojom lepotom. Suzdalj ima 9.978 stanovnika. 

4. Smolensk

© Sputnik / Ilya PitalevUspenska crkva, Smolensk
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Uspenska crkva, Smolensk

Grad-heroj se prvi put spominje 946. godine u letopisu „Povest minulih vremena“ kao naselje plemena Kriviči. Dvadeset godina kasnije, princ Oleg je zauzeo Smolensk i pripojio ga Staroj Rusiji. Sina Igora postavio je za kneza grada, ali on je bio jako mlad i nije mogao da upravlja gradom, pa je Smolensk kontrolisan iz Kijeva. Od glavnih atrakcija drevnog grada Rusije važno je istaći Borisoglebski manastir, crkvu Svetog Jovana Bogoslova i Uspensku crkvu. Smolensk ima 330.049 stanovnika.

3. Veliki Novgorod

© Sputnik / Konstantin ChalabovSofijski sabor, Veliki Novgorod
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Sofijski sabor, Veliki Novgorod

Grad je osnovan 859. godine. S pravom se može nazvati jedinstvenim, jer se takvi arhitektonski spomenici ne mogu naći ni u jednom drugom gradu na svetu. Atmosfera Novgoroda, koji je dobio bronzanu nagradu najstarijih gradova u zemlji, je jedinstvena. Grad je sagrađen na mestu gde su se odigrali mnogi važni događaji u Rusiji. Najveća atrakcija Velikog Novgoroda je crkva Svete Sofije. Grad se često naziva i verskim centrom Rusije, a Novgorodski Kremlj je jedna od najlepših građevina u zemlji. Veliki Novgorod ima 221.954 stanovnika.

2. Stara Ladoga

© Fotolia / KalichkaCrkva Dmitrija Solunskog, Stara Ladoga
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Crkva Dmitrija Solunskog, Stara Ladoga

Stara Ladoga, koja zauzima drugo mesto na spisku najstarijih gradova Rusije, osnovana je 753. godine. Međutim, istorijske činjenice govore da su i do osnivanja grada ovde bila naselja. Prvi knez stare Rusije, Rjurik, je poticao iz Stare Ladoge. Obzirom da se grad nalazio u blizini neprijateljske teritorije, više puta je bio rušen i obnavljan. Drvena tvrđava Stara Ladoga zamenjena je kamenom u 9. veku i tako je postala prva tvrđava u zemlji od ovog materijala. Stara Ladoga ima 2.012 stanovnika.

1. Derbent

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaTvrđava Narin-kala, Derbent
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Tvrđava Narin-kala, Derbent

Derbent je najstariji grad u Rusiji. Njegova istorija je stara 5.000 godina. Prvi put se spominje u šestom veku pre naše ere i zvao se Kaspijska kapija. U sastav Ruske imperije je ušao 1813. godine, kada je potpisano primirje sa Persijom. Najpoznatiji spomenici su džamija Džuma iz osmog veka i tvrđava Narin-kala koja je stara 2.500 godina. Derbent ima 121.251 stanovnika.

Glavni gradovi Rusije

1. Ladoga (862 — 864), dve godine.

Ladoga je nastala sredinom 8. veka. Prema letopisu „Povest minulih vremena“ bila je rezidencija Rjurika do 864. godine, a tek nakon toga je osnovao Veliki Novgorod.

Ladoga nije samo jedan od najstarijih gradova u Rusiji, ona je i jedna od najdrevnijih slovenskih predstraža, koju su severni susedi neprestano napadali. Tvrđava je spaljena, uništena, ali se uvek dizala iz pepela. U devetom veku su drveni zidovi tvrđave Ladoga zamenjeni kamenim, a Ladoga je postala prva kamena tvrđava u Rusiji.

2. Novgorod (862 — 882), 20 godina

Prema drugim letopisima, prvi glavni grad Stare Rusije je Veliki Novgorod.

Veliki Novgorod je jedan od najstarijih i najpoznatijih ruskih gradova, prvi put se pominje u Novgorodskoj hronici 859. godinom u vezi sa imenom legendarnog kneza Rjurika.

Već u prvim vekovima svog postojanja Novgorod je igrao važnu ulogu u događajima koji su se odvijali na ruskom tlu, postavši prva prestonica Rusije. Lokacija Novgoroda je bila povoljna geografski, jer su se tu ukrštali plovni putevi koji su prolazili od Baltika sa severa i zapada prema jugu i istoku, pa je do sredine devetog veka postao glavni trgovački, politički i kulturni centar severozapadnih zemalja.

3. Kijev (882 — 1243), 361 godinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSaborni hram Svete Sofije u Kijevu
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Saborni hram Svete Sofije u Kijevu

Rjurikov naslednik, novgorodski princ Oleg, zauzeo je Kijev 882. godine, koji je tada postao glavni grad Rusije. Primanjem hrišćanstva krajem 10. veka, Kijev je postao i rezidencija ruskog mitropolita.

Andrej Bogoljubski je 1169. godine odbio da zauzme kijevski presto. Posle toga su suzdaljski i volinski knezovi prebacivali vladavinu Kijevom svojim rođacima, dok su černigovski i smolenski knezovi češće lično vladali. Ipak, titula kneževa „cele Rusije“ nastavila je da se vezuje za one koji su vladali Kijevom.  

Mongoli su uništili grad 1240. godine. Borba za njega je prestala, a najstarijim knezovima Rusije, knezu Vladimiru Jaroslavu Vsevolodoviču (1243) i Aleksandru Jaroslaviču Nevskom  (1249) je predat Kijev.

Posle invazije Mongola, došlo je do masovne migracije ruskog stanovništva iz Kijeva i obližnjih zemalja u nerazvijene zemlje Zalesja, deo Vladimirsko-Suzdaljske Rusije, gde su Tatari retko dolazili. Rusi su napustili Kijev i stvorili novu državu.

4. Vladimir (1243 — 1389), 146 godina

Vladimir Monomah je 1108. godine osnovao grad koji je 1157. godine postao glavni grad Severoistočne Rusije. Knez Andrej Jurjevič Bogoljubski je svoju rezidenciju preneo u Vladimir.

Vladavina Vsevoloda Jurjeviča Veliko Gnezdo postala je vreme maksimalnog uticaja kneževine. Njegovu nadmoć su prepoznali knezovi svih ruskih zemalja, osim Černigova i Polocka, i od tada su se vladimirski knezovi nazivali „velikim“.

Posle invazije Mongola (1237-1240), sve ruske zemlje bile su pod vrhovnom vlašću Mongolskog carstva, podređene njegovom zapadnom krilu Zlatnoj Hordi. Mitropolit je 1299. godine preselio sedište u Vladimir. Početkom 14. veka knezovi u Vladimiru su nosili titulu „Veliki knez cele Rusije“.

5. Moskva (1389 — 1712, i 1918 do danas), 421 godinu

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaSpaska kula moskovskog Kremlja
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Spaska kula moskovskog Kremlja

Moskva se prvi put spominje u letopisima 1147. godine. Grad je 1263. godine dobio mlađi sin Aleksandra Nevskog – Danil Aleksandrovič.

On nije pretendovao na vladavinu Vladimirom, uspeo je da značajno proširi teritoriju svoje kneževine na račun susednih smolenskih i rjazanskih oblasti. To je Danilu omogućilo da u svoju službu regrutuje veliki broj vojnika, koji su činili osnovu moćnih moskovskih bojara. U savremenoj istoriografiji ovaj faktor se smatra najvažnijim u procesu uspešnog uspona Moskve.

Mitropolit je svoje sedište 1325. godine prebacio iz Vladimira u Moskvu.

Ivan Četvrti je 1547. godine diobo titulu cara i Moskva je do 1712. godine bila prestonica Carske Rusije.

Moskva je ponovo postala prestonica 12. marta 1918. godine.  

6. Sankt-Peterburg ili Petrograd (1712 — 1918), 206 godina

© Sputnik / Vsevolod Tarasevič / Uđi u bazu fotografijaManastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu
Deset drevnih gradova i šest prestonica Rusije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Manastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu

Glavni grad Rusije je prenet 1712. godine u Sankt Peterburg. Grad je osnovao Petar Veliki 1703. godine na močvarnom zemljištu u blizini mora. Time je želeo da osigura ruski pristup Baltiku.

Grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva, značajan evropski kulturni centar, i najvažnija ruska luka na Baltiku. Centralni deo grada je danas pod zaštitom UNESKO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala