Dan oslobođenja Varšave: Ruske diplomate položile vence sovjetskim vojnicima /foto/

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSkulptura na groblju-mauzoleju sovjetskih vojnika u Varšavi
Skulptura na groblju-mauzoleju sovjetskih vojnika u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske diplomate položile su vence na spomen-groblju sovjetskih vojnika u Varšavi na dan oslobođenja poljske prestonice od nemačke okupacije 1945. godine, javio je dopisnik Sputnjika.

Inače, 17. januar se smatra danom oslobođenja Varšave. Glavni grad Poljske su oslobodile sovjetske trupe kao rezultat Varšavsko-poznanske ofanzivne operacije (14-17. januara 1945. godine). Međutim, gradske vlasti ne obeležavaju godišnjicu. Predstavnik gradske uprave saopštio je da se u Poljskoj „17. januar zvanično ne obeležava“.

​S tim u vezi, ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev izjavio je da zvanična Varšava ne prestaje da negira ulogu sovjetskih vojnika u oslobođenju poljske prestonice.

„Odavno govorim da, ako nećete da govorite o oslobođenju, onda pričajte o spasenju. Jer, bez pobede Sovjetskog Saveza i onih koji su tada bili zajedno sa nama, uključujući i poljske trupe – danas na mapi ne bi bilo zemlje poput Poljske. I oni, koji sada dovode u sumnju oslobođenje, ne bi imali mogućnosti da se upuštaju u insinuacije o tome šta je bilo, a šta nije“, rekao je ambasador.

Prema mišljenju vojnih istoričara, u borbama u pravcu Varšave poginulo je oko 200 hiljada sovjetskih vojnika. U znak sećanja na stradale vojnike, u prestonici Poljske podignuto je najveće vojno groblje-mauzolej, u kojem je sahranjeno oko 21.500 vojnika Prvog beloruskog fronta Crvene armije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala