Bezbednosni izveštaj: Sukob kotorskih klanova pretnja za turistički grad Kotor

© AP Photo / Darko VojinovicPolicija, Crna Gora
Policija, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sukob kriminalnih klanova posebno je izražen u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, „kavčani“ i „škaljarci“, navodi se u bezbednosnom izveštaju kompanije „Krisis24“.

U dokumentu se ocenjuje da situaciju sa švercom u Crnoj Gori pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima, piše podgorički „Dan“.

„Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika“, stoji u izveštaju.

Ističe se da korupcija predstavlja glavni problem za preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, a napredak u borbi protiv korupcije i dalje je nedovoljan.

Nezavisni poslanik u partiji Udružena reformska  akcija (URA) Dritan Abazović  - Sputnik Srbija
Dritan Abazović: Kavački i škaljarski klan funkcionišu bolje od države

Glavni rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća i putnike je sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je on u većini slučajeva nenasilan. Slično kao i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, u Crnoj Gori cvjeta organizovani kriminal. Broj nasilnih incidenata na javnim površinama između različitih kriminalnih mreža pojačao se u posljednjih nekoliko godina, povećavajući tako rizik od kolateralne štete i povreda prolaznika....”, dodaje se u izveštaju.

Prema navodima iz izveštaja, ostale prepreke za poslovanje uključuju neefikasnu birokratiju i nedostatak radne snage u različitim sektorima.

„Primeri industrijskih poduhvata su relativno retki, a ekonomski pad zbog virusa korona i njegovih efekata verovatno će povećati rizike od štrajka radne snage u narednim mesecima, posebno u turizmu, transportu, rudarstvu i teškoj industriji“, procenjuje se u dokumentu.

Ocenjuje se da je kvalitet opšte infrastrukture adekvatan, ali da su potrebne opsežne nadogradnje kako bi se Crna Gora takmičila sa razvijenijim evropskim zemljama, preneo je Tanjug.

Kako se navodi u izveštaju, u Crnoj Gori su prisutna i lica koja su učestvovala u sukobima u Siriji i Iraku.

„Mala salafistička zajednica prisutna je u Crnoj Gori, a jedan broj njenih članova putovao je u Siriju i Irak da bi se borili za različite islamističke naoružane grupe koje tamo deluju. Međutim, ove osobe nisu ukazale na nameru da izvrše terorističke napade na crnogorskom tlu“, navodi se u bezbednosnom izveštaju.

Napomena:  Originalan članak "Bezbednosni izveštaj: Sukob kotorskih klanova pretnja za turiste" koji je Sputnjik preuzeo sa agencije Tanjug izmenjene su sledeće stavke da se ne bi tumačile kao manipulativne:

-U naslovu i lidu naznačeno je da je sukob kotorskih klanova pretnja za turistički grad Kotor, a ne za turiste.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala