Milion doza vakcine stiglo u Srbiju iz Kine, Vučić i Lončar primiće kinesku vakcinu /foto/

© Tanjug / ZORAN ZESTICAvion "Er Srbije"
Avion Er Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm" stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine na beogradskom aerodromu dočekao je predsednik Aleksandar Vučić. Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar primiće kinesku vakcinu.

Avion "Er Srbije" kojim je dopremljena prva tura kineske vakcine protiv korona virusa sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 9.45.

Pored predsednika, avion sa cepivom su dočekali i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministar Lončar.

Vučić je, u razgovoru sa novinarima na aerodromu, rekao da će vakcina biti u upotrebi čim dobije dozvolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

On je dodao da Srbija još nije dobila nijednu vakcinu preko Kovaksa, već da su sva cepiva koja su stigla u zemlju rezultat bilateralnih dogovora - sa Amerikancima za Fajzer, sa Rusima za Sputnjik Ve i sa Kinezima.

"Srećom, bili smo dovoljno pametni da radimo za zemlju i da izvučemo najviše od naših partnera. Imam iskustva, znam kako to ide i koliko morate da se borite da bi zemlja nešto dobila. Ima zemalja koje nemaju nijednu vakcinu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će vakcinu primiti za sedam dana.

Veliki posao s vakcinama smo uradili, pogledajte region

Uradili smo veliki i dobar posao po pitanju nabavke vakcina, rekao je novinarima i pozvao se na podatke iz drugih zemalja regiona, u kojima nema vakcine ili je reč o tri, četiri hiljade doza.

Rekao je da građani sigurno neće da imaju predsednika koga svi hvale, ali koji nije doneo zemlji i građanima nijednu vakcinu.

„Kada pogledate, u regionu niko nema vakcinu, ili će dobiti pod 3.000 ili 4.000 doza. Veliki posao smo uradili", rekao je.

Predsednik je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom u borbi protiv kovida 19, kao i da očekuje nove količine vakcina iz Kine.

"Čekam da prođu tri dana da kažem kako sve dobro ide i pozovem ambasadorku Kine Čen Bo. I opet ću da pišem pismo", poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje da li planira nastavak saradnje sa Kinom u borbi protiv Kovid19 i da li očekuje nove isporuke kineske vakcine.

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić sa kineskom ambasadorkom Čen Bo na beogradskom aerodromu, na dočeku prve ture vakcine iz Kine
Milion doza vakcine stiglo u Srbiju iz Kine, Vučić i Lončar primiće kinesku vakcinu /foto/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić sa kineskom ambasadorkom Čen Bo na beogradskom aerodromu, na dočeku prve ture vakcine iz Kine

Nema opuštanja, niko ne zaključava da ne mora

Vučić je izjavio da su epidemiološke mere, i njihovo eventualno popuštanje, u nadležnosti Kriznog štaba, ali da je sigurno da ne bi smelo da bude opuštanja, jer je i dalje visok broj preminulih od korona virusa.

Vučić je rekao da je od juče do jutros 21 pacijent preminuo, što je, nažalost, i dalje veliki broj.

"Da li bi Makron uveo zaključavanje da ne mora? Znate li koliko para gubi Pariz, ako je zatvoren od 18 do 06 sati? Znači da mora i da ga je velika muka naterala i zato ne smemo ni mi da se opuštamo", rekao je Vučić.

On je kazao da se zato mora što pre u masovnu vakcinaciju, kako bi se svi vratili na posao, ugostitelji i hotelijeri mogli da rade svoj posao, da se ljudi vrate na polja, u fabrike.

"Da prolećnu setvu uradimo kako treba, da fabrike rade kako treba, da možemo da proizvodimo, da bismo i dalje dizali Srbiju", poručio je Vučić.

On je zamolio sve novinare da se već od sledeće nedelje vakcinišu, dodajući da je uveren da će vlada usvojiti njegovu inicijativu da i pripadnici sedme sile budu uvršteni među prioritetne grupe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala