Ruski džinovi na nebu: Šest „Ruslana“ u formaciji koja se ne viđa često /video/

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaTeški transportni avion An-124-100 "Ruslan"
Teški transportni avion An-124-100 Ruslan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šest džinova – strateških transportnih aviona An-124, prvi put je letelo u formaciji u teškim vremenskim uslovima. Svaka od letelica je stalno uključena u rešavanje zadataka Ministarstva odbrane Rusije u različitim delovima sveta, tako da je njihov zajednički let veoma neobičan i veličanstven prizor.

An-124 kodnog imena „Ruslan“ jedan je od najvećih strateških transportnih aviona u svetu. Dužina i visina vertikalnog repa letelice može se uporediti sa četverospratnicom sa četiri ulaza. Poseduje deset točkova stajnog trapa samo sa jedne strane pozadi, jer manja konstrukcija nikako ne bi izdržala težinu aviona.

Kako javlja dopisnik televizije „Zvezda“, nemoguće je snimiti An-124 tokom poletanja sa udaljenosti manje od 50 metara. Motori letelice podižu u vazduh 180 tona bez tereta.

„Sada ćemo izaći iz oblaka, biće lepo vreme, videćemo avion ispred sebe. Letelica je veoma velika, inertna, pa zahteva sofisticiranije pilotiranje“, rekao je zamenik komandanta puka Viktor Vahtin, koji upravlja „Ruslanom“ tek od septembra 2020. godine.

Zbog toga je ovaj let jedinstven. „Ruslan“ je „samotnjak“, odnosno nije predviđen za let u paradnom stroju.

„Shvatajući današnju potrebu za avionima ovog tipa i održavanjem nivoa obučenosti posade, danas smo trenirali mlade pilote na ovoj vrsti aviona“, rekao je komandant vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Vladimir Benediktov koji upravlja drugim transportnim avionom Il-76 i lično prati stroj An-124.

An-124 „Ruslan“ je teška transportna letelica dugog dometa, koju je projektovao konstruktorski biro „Antonov“ (Kijev). Stvoren je osamdesetih godina prošlog veka. Prvi put je poleteo 1982, a počeo je da se koristi 1987. godine. Sada se veći deo „Ruslana“ nalazi u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, ali ga koriste i druge ruske jedinice i kompanije. Dostavljao je u Siriju partije ruskih sistema S-300 za borbu sa teroristima, u decembru prošle godine je prebacivao vojnu tehniku za ruske mirovnjake u Nagorno-Karabahu.

„Ruslan“ se naziva strateškim transportnim avionom, jer odjednom može da prebaci 880 vojnika, odnosno čitav puk.

Zapremina transportnog prostora aviona je 1050 kubnim metara. Tu može stati pet helikoptera Mi-8 ili dva lovca Su-24. Ta kabina se otvara s prednje i sa zadnje strane, a opremljena je specijalnom automatskom opremom za utovar. Avion može da podigne u vazduh do 120 tona tereta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala