Od danas i zvanično: U Ukrajini zakonom zabranjen ruski jezik u uslužnoj sferi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastave na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Zastave na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ukrajini je danas stupio na snagu zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog, prema kome korišćenje ukrajinskog jezika postaje obavezno u čitavoj uslužnoj sferi.

Od danas su svi pružaoci usluga obavezni da pružaju usluge i informacije potrošačima o robama i uslugama isključivo na ukrajinskom jeziku i to se ne tiče samo sfere trgovine. Samo na zahtev klijenta moguće je usluživanje na drugom jeziku, prihvatljivom za obe strane. Sada će biti moguće da se klijent zvanično požali ukoliko mu se usluga pruža na ruskom jeziku, a za kršenje novog zakona predviđene su kazne.

„U praksi to znači da će ukrajinski potrošač konačno imati pravo na usluživanje na državnom jeziku podrazumevano – u supermarketu ili onlajn-prodavnici, kafiću ili restoranu, banci ili apoteci, na benzinskoj pumpi ili na železničkoj stanici, u teretani ili biblioteci“, saopštio je ombudsman za zaštitu državnog jezika Taras Kreminj na Fejsbuku.

U slučaju kršenja ovih pravila, potrošač se može obratiti zaposlenima sa molbom da ga usluže na ukrajinskom, dodao je ombudsman.

Takođe će morati da se prevode i sajtovi, s tim što korisnik prvo treba da uđe na ukrajinsku verziju, a da se prebaci na rusku ukoliko to on želi.

Uslužna sfera nije spremna za promenu

Međutim, direktor kijevskog Centra za političke studije Mihail Pogrebinski smatra da uslužna sfera nije spremna da pređe na ukrajinski jezik, ali pošto će ljudi hteti da sačuvaju radna mesta verovatno će „natucati“ ukrajinski ili će koristiti „suržik“ (mešanje dva jezika u govoru).

Slično mišljenje je izneo i šef Ukrajinskog instituta za analizu i upravljanje politikom Ruslan Bortnik, koji smatra da će odustajanje od ruskog jezika u uslužnoj sferi biti, pre svega, formalno.

Zakon su oštro kritikovali ruski političari i ukrajinska opozicija. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Kijev, usvajajući diskriminatorne zakone protiv ruskog jezika, namerno unosi razdor među svojim stanovništvom.

Kopredsedavajući stranke „Opoziciona platforma – za život“, poslanik Vrhovne rade Jurij Bojko je rekao da će njegova stranka zahtevati ukidanje jezičke diskriminacije u Ukrajini koja se još više povećala nakon stupanja na snagu zakona o obaveznom korišćenju ukrajinskog u uslužnoj sferi.

Državni jezik u Ukrajini je ukrajinski. Pritom, Ustav garantuje slobodan razvoj, korišćenje i zaštitu ruskog i drugih jezika nacionalnih manjina.

Prema podacima istraživačke kompanije „Kantar“, koja je sprovela istraživanje u maju 2019. godine, 63 odsto Ukrajinaca smatra maternjim jezikom ukrajinski, a 35 odsto – ruski, dok je 63 odsto anketiranih izjavilo da zna ruski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala