Nemački ekspert: Naslednik Merkelove – najpouzdaniji kandidat za normalizaciju odnosa sa Rusijom

© AP Photo / Markus SchreiberNovi lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet
Novi lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet najpouzdaniji je kandidat za normalizaciju odnosa Nemačke i Rusije, izjavio je nemački politički analitičar Aleksandar Rar za Sputnjik.
„Lašet je pre 20 godina, kao predsednik spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu, bio jedan od inicijatora koncepta 'zajednički prostor od Lisabona do Vladivostoka'. Na forumu 'Peterburški dijalog' pre godinu dana Lašet je održao veoma dobar govor, zalažući se za pragmatičnu saradnju Nemačke i Rusije. Generalno, on poznaje Rusiju bolje od svojih rivala, trezveno ocenjuje situaciju“, objasnio je Rar.

Prema njegovim rečima, Lašet se ne protivi izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, naprotiv, „podržavao je taj projekat pre dve godine na Nemačko-ruskom forumu“.

„Naravno, mnogo toga će zavisiti od reakcije Rusije. Lašet sada ima velike šanse da bude izabran za kancelara Nemačke, s njim će biti moguće pokušati da se napravi dogovor i normalizuju odnosi, izaći iz nepotrebnih sukoba u kojima su se Nemačka i Rusija zaglavile poslednjih godina“, objasnio je ekspert.

Na pitanje da li Lašet ima ambicije da postane novi kancelar i na toj dužnosti zameni Angelu Merkel, Rar je odgovorio da je malo verovatno da će novi lider Hrišćansko-demokratske unije ustupiti tu mogućnost drugim potencijalnim kandidatima.

„Izabran je za lidera najveće političke stranke u Nemačkoj. Sada će okupljati tim i ukoliko se povuče sa takvom pobedom iza sebe jednostavno će izgubiti svoj istorijski značaj, biće čudna politička ličnost u istoriji“, smatra nemački ekspert.

Rar zaključuje da je Lašet „reinkarnacija gospođe Merkel i da će voditi stranku u istom pravcu kao i ona“.

Lašet je aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne Vestfalije, a njegovi konkurenti u trci za lidera CDU bili su bivši ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i nekadašnji šef poslaničkog kluba CDU Fridrih Merc. Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala