Merkelova dobila naslednika

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel dobila je danas novog šefa - Armina Lašeta.

Lašet je aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne Vestfalije, a njegovi konkuretni bili su bivši ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i nekadašnji šef poslaničkog kluba CDU Fridrih Merc.

Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke koja je održana danas, a na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa.

U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano. Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

© AP Photo / Michael ProbstLašet ističe da želi da nastavi politiku Angele Merkel.
Merkelova dobila naslednika - Sputnik Srbija
Lašet ističe da želi da nastavi politiku Angele Merkel.

Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od žestokih protivnika Merkelove u stranci, najavljivao promene kursa.

U trci za mesto šefa CDU je Lašet (59), koji, obrazlažući zašto je on najbolji kandidat, istakao je da stranku ne može da predvodi neko ko bar jednom nije bio na vlasti. On je, naime, od 2017. premijer najmnogoljudnije pokrajine Nemačke, gde je bio i ministar za integraciju.

Lašet je već bio poslanik u Bundestagu i Evropskom parlamentu, a najavio je u izbornoj trci, da želi da nastavi politiku Angele Merkel.

Novi šef CDU rekao je da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara. Retgen je, nakon izbora, obećao podršku i jedinstvo stranke u narednom periodu, preneo je Tanjug.

Posle 16 godina "vladavine" Merkelove, "cipele" u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku. Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Formalno će konačan ishod izbora na skupštini CDU biće proglašen do idućeg petka, pošto sada delegati moraju svoje glasove poslati i putem pošte.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala