Francuska elitna liga pred gašenjem!

© REUTERS / PASCAL ROSSIGNOLPSŽ Nejmar
PSŽ Nejmar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska liga je pred pucanjem, a klubovi pred bankrotom. Koronavirus napravio je haos, posle propasti prodaje TV prava sportskim kanalima, te će mnoge ekipe biti primorane da prodaju igrače za manje novca.

Vođstvo francuske Lige 1 je 2018. godine sklopilo ugovor sa španskom kompanijom „Medijapro“, koja se obavezala da od sezone 2020/21. plaća 815 miliona evra po sezoni, odnosno 3,25 milijardi za trajanje kompletnog ugovora do 2024. godine.

​Posle engleske Premijer lige, bio je to najveći ugovor za televizijska prava neke profesionalne lige na Starom kontinentu, i smatralo se da se Francuzima smeši svetla budućnost.

Do veleobrta dolazi nakon što je kompaniji „Medijapro“ u aprilu 2020. godine srušen kreditni rejting i krenuli su ozbiljni finansijski problemi.

Krajem 2020. godine postalo je jasno da „Medijapro“ neće moći da ispuni obaveze navedene u ugovoru, a klubovi su već žestoko bili pogođeni pandemijom koronavirusa, pa je jedino rešenje bilo da sezona 2019/20. bude prekinuta.

Miljan Milićević, autor nove sportske emisije na Sputnjiku - Sputnik Srbija
„Sputnjik sport: Miljanov korner“ – nova emisija na Sputnjiku /video/

Španska kompanija je u trenutku raskida ugovora, bila dužna gotovo 400 miliona evra.

Ruku spasa ponudio je „Kanal plus“ koji je dao nešto slabiju ponudu, „tešku“ 650 miliona evra po sezoni, a Liga 1 je prihvatila, kako bi izbegla bankrot.

Ipak, prethodnih dana je i „Kanal plus“ obavestio vođstvo francuske lige da odustaje od kupovine TV prava i da odustaje od prenosa od dve utakmice po kolu.

To automatski znači da od 5. februara neće biti prenosa francuskog elitnog šampionata, u slučaju da se pod hitno ne pronađe rešenje, što neće biti lako.

Gruba procena glasi da su klubovi zbog pandemije koronavirusa i fijaska sa TV pravima „izbili“ oko milijardu evra iz kase.

Da su stvari izmakle kontroli, potvrđuje i najbogatiji klub u Francuskoj – Pari Sen Žermen, koji je zbog pandemije, izgubio 125 miliona evra.

► Lepo smo rekli — ne prodaju samo Zvezda i Partizan

► Junajted je posle osam godina prvi u januaru, a to je znak da...

Bivši trener Zvezde na udaru porodice: „On je najgori otac na svetu“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala