Dodikov kabinet: Ukrajinski šef diplomatije da prestane da se igra države

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kabinet srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da prestane da se igra države i Tviter diplomatije i da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

„Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primer Uneskova Konvencija o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine“, ističe se u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH, prenosi Srna.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Cilj afere sa ikonom poklonjenom Lavrovu ─ diskreditacija Rusije
Reagujući na ponovljene lažne optužbe ministra inostranih poslova Ukrajine, iz kabineta su još jednom pozvali ukrajinsku stranu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smernicama za implementaciju pomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne poseduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopštenju se podseća da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila „stavljena tačka na ovaj isfabrikovani problem“, kabinet srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

„Iz kabineta je eksplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mestu i vlasniku“, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo krivični postupak zbog Dodikove ikone
„Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije“, konstatuje se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti u ovu manipulaciju najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

„U poslednjih mesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o poreklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno reč o ukradenoj ikoni te da je ista deo ‘nestale’ istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina“, naglašava se u saopštenju.

Kabinet je još jednom pozvao ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neproverenim i nekredibilnim informacijama, kao i lažnim vestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala