Da li se na Kosovu ponovo ubijaju svedoci zločina OVK 

© Flickr / Adam JonesGrb terorističke organizacije OVK
Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Da li se na Kosovu ponovo ubijaju svedoci zločina OVK?“, pitanje je nametnuto pisanjem prištinskih medija da je bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen mrtav u blizini jezera Gračanica, uz napomenu da se „radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova“.

Kako za Sputnjik kaže advokat Goran Petronijević, ime Fadilja Suljevića ranije se pominjalo kao ime čoveka koji, zbog svojih aktivnosti u vreme terorističke delatnosti OVK, može biti svedok ili da je potencijalni svedok Specijalnog suda.

Da li se na Kosovu ponovo ubijaju svedoci

„On je u međuvremenu očigledno prihvatio ulogu svedoka, a ovo što se sada događa je ono na šta smo upozoravali od samog početka, a to je da će se od strane Albanaca, odnosno veterana OVK i njihovih organizacija, mafije i kriminalnih krugova na Kosovu i Metohiji pokušati da se eliminiše što veći broj svedoka koji mogu da daju kvalitetne dokaze i pruže podatke protiv Tačija i ostalih u sudu“, navodi advokat.

Prema tome, dodaje Petronijević, ovo ništa nije novo.

„Ja samo želim da vidim kakva će biti reakcija tužilaštva i suda. Ako ona bude adekvatna u smislu zaštite ostalih svedoka i obezbeđenja njih samih i njihovih porodica, onda to može da ima neki efekat. U suprotnom, ovo je direktno upereno ne samo protiv Specijalnog suda, protiv pravde, protiv mogućnosti dokazivanja zločina, već je i jedan veoma ozbiljan upozoravajući signal svim ostalim svedocima da se ne prihvataju svedočenja. To je ono što smo već viđali u vreme kada je suđeno Ramušu Haradinaju, kada je 13 svedoka što pobijeno, što nestalo“, ističe Petronijević.

Kako podseća, sud je za Haradinaja na kraju doneo oslobađajuću presudu uz vrlo licemerno obrazloženje da - nije bilo dokaza.

„Dokaza je bilo, ali ste gospodo iz Haškog tribunala dozvolili da ih Ramuš Haradinaj i njegove kriminalne strukture pobiju ili zaplaše. To sada ponovo stupa na snagu i mi sada vidimo potpuno isti obrazac na koji način i kako, na žalost, taj deo Albanaca i veterana OVK i kriminalnih struktura sa KiM shvata rad suda i mogućnost ostvarivanja pravde“, kategoričan je Petronijević.

Specijalni sud „šargarepa“ za Beograd

Na pitanje da li je, u slučaju da svedoci ne budu zaštićeni, Specijalni sud zapravo samo sredstvo za aboliranje pripadnika OVK za počinjene zločine i „šargarepa“ za Beograd, Petronijević kaže da je sve što se događa, pa i osnivanje i rad ili nerad Specijalnog suda u krajnjoj liniji usmeren kao pritisak prema Srbiji ili na Srbiju, sa samo jednim ciljem - da Beograd konačno prizna samoproklamovanu tvorevinu koju nazivaju država Kosovo.

„Ja u osnivanje ovog suda nisam verovao ni na početku, pa ni danas ne verujem. Više mislim da je to mehanizam za vršenje pritiska na kosovske Albance, odnosno njihove lidere koji su se u poslednje vreme možda oteli kontroli i nisu baš bili poslušni Vašingtonu, odnosno posredno Briselu. Naime, sada, nakon smene adminstracije u SAD mi konačno imamo Brisel i Vašington na istoj liniji, jer je Trampova administracija očigledno imala malo asinhron pogled na rešavanje tog pitanja u odnosu na Brisel koji je sledio politiku bivše američke administracije, a koja se sada ponovo vraća u sedlo“, napominje advokat.

Kako dodaje, jako ga brine činjenica da su optužnice koje se sada pominju pred Specijalnim sudom uglavnom optužnice u kojima je obuhvaćen zajednički zločinački poduhvat OVK za stavljanje pod političku kontrolu kompletnog dela Kosova i Metohije, a ne etničko čišćenje KiM prevashodno od Srba, a potom od nealbanca i neposlušnih Albanaca, što i jeste bio glavni razlog osnivanja OVK.

„Dakle, ovde je sve to izvrnuto naopačke. Nas ne treba da zanima to što su se Albanci međusobno ubijali u svojim političkim borbama. Nas treba da zanima samo to da li će i koliko njih iz vrhuške OVK biti optuženo i na kraju osuđeno za zločine nad Srbima i nealbancima. Međutim, očigledno je da je takva struktura optužnica prevashodno predviđena za kažnjavanje OVK za međusobna ubijanja i politička ubijanja Albanaca, a ne Srba i nealbanaca. To je ono što je veliki problem“, objašnjava Petronijević.

U tom kontekstu, primećuje naš sagovornik, nas u pogledu ovih optužnica i suđenja može da zanima to što se nama skida teret, jer se Tačiju, Veseljiju i ostalima sudi za ubistva istih onih Albanaca za koje su do skora tvrdili kako deo međunarodne zajednice, tako i sami optuženi, da su ih ubili srpska vojska i policija.

„Mi sada zapravo vidimo razotkrivanje još jedne laži, baš kao što je to bio i slučaj Račak, pa na ova suđenja možemo da gledamo samo kao na jednu vrstu rasterećenja od onih optužbi koje su prema Srbiji išle u smislu ubijanja albanskih civila, a koje su, sudeći prema ovim optužnicama, očigledno više ubijali pripadnici OVK nego što su stradali u borbama sa srpskom vojskom ili policijom“, napominje advokat.

Promena u SAD relaksiraće položaj Albanaca na KiM

Ostaje, kaže, da se vidi da li će taj sud smoći snage da na kraju donese bilo kakvu osuđujuću presudu, da li će ona biti pravosnažna i da li će neko od albanskih lidera otići na izdržavanje kazne zatvora, ma kolika ona bila.

„Ja nisam optimista, a posebno nisam optimista zbog ove promene koja se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama i koja će očigledno dovesti do jedne vrste relaksacije položaja albanske strane u svim ovim događajima“, zaključuje Goran  Petronijević za Sputnjik.

Iz policije su potvrdili da je njen bivši pripadnik F. S. pronađen bez znakova života u blizini jezera.  Prema pisanju medija, bivši poslanik Miljaim Zeka je objavio fotografiju Fadilja Suljevića u društvu Saljiha Mustafe, optuženog pred Specijalnim sudom za zločine bivše OVK. Mustafa je prvi među pripadnicima bivše OVK koji su odvedeni u pritvor Specijalnog suda u Hagu, a za njim su odvedeni i Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Fotografija na kojoj su Suljević i Mustafa za istim stolom u kafani objavljena je nakon Mustafinog hapšenja, a Suljević je rekao da se radi o fotografiji staroj godinu dana, te da ne može da prepozna koje je to mesto. Tada je prištinskim medijima rekao „da što se tiče Specijalnog suda, nije imao kontakt sa Mustafom“, a negirao je i da je imao poziv Specijalnog suda.

Sputnjik je prethodno istraživao mogućnosti da Specijalni sud donese osuđujuće presude:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala