“Bili smo devet dana odsečeni od sveta”: Ispovest igumana koji boluje od korone

© Foto : Sputnjiku ustupio Ilija BuhaManastir Tušimlja kod Novog Pazara
Manastir Tušimlja kod Novog Pazara - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nismo mogli nigde, niti se moglo do nas, bili smo zavejani devet dana, odsečeni od sveta od Božića. U normalnim okolnostima to nije problem, navikli smo na takav život, ali u vreme epidemije nije zgodno, imam koronu. Trebalo je još u ponedeljak da snimim pluća. Drveće je palo, nije moglo da se prođe do glavnog puta, do bolnice u Novom Pazaru.

Ovo za Sputnjik kaže jeromonah Ilija Buha, nastojatelj manastira Tušimlja na obroncima Golije.

Do manastira i istoimenog sela nije se lako probiti i kada nema snega, jer posle skretanja sa starog puta Raška -Novi Pazar do svetinje vodi neasfaltiran makadamski drum dug šest kilometara.

© Foto : Sputnjiku ustupio Ilija BuhaDo sela sa glavnog, starog puta Novi Pazar - Raška, vodi makadamski drum dugačak 6 kilometara.
“Bili smo devet dana odsečeni od sveta”: Ispovest igumana koji boluje od korone - Sputnik Srbija
Do sela sa glavnog, starog puta Novi Pazar - Raška, vodi makadamski drum dugačak 6 kilometara.

Manastir odsečen od sveta

Otac Ilija i još jedan iskušenik su jedini stanari manastira Tušimlja.

"Poslednjih godina sve je manje stanovnika u selima u Raškoj oblasti. Ovo selo je skoro pusto, a inače mesna zajednica Tušimlja je površinski najveća u Novom Pazaru, ali nema ljudi, stari su pomrli, mladi su otišli. Prva kuća je na kilometar od nas, u njoj živi jedan gluvonemi čovek, njega makar obilaze. Još troje starina živi u blizini, na nekoliko kilometara. Do pre pet, šest godina bilo je desetak duša, ali su svi pomrli", priča nam otac Ilija.

On dodaje da u normalnim okolnostima ne bi to uradio, ali da je u utorak zvao gradonačelnika Novog Pazara i tražio pomoć, da lokalno komunalno preduzeće kroz sneg probije put do manastira.

© Foto : Sputnjiku ustupio Ilija BuhaBožić je u Tušumlju dočekan bez naroda, sneg je sprečio vernike da dođu u crkvu.
“Bili smo devet dana odsečeni od sveta”: Ispovest igumana koji boluje od korone - Sputnik Srbija
Božić je u Tušumlju dočekan bez naroda, sneg je sprečio vernike da dođu u crkvu.

"On me je najavio kod direktora, čuo sam se s tim čovekom, rekao je da ne može nikoga da pošalje, jer su sve mašine zauzete, rašćišćavaju negde po Goliji. Dogovorili smo se da mašine dođu sledećeg dana. Poslali su izvidnicu, ali ponovo nas nisu izbavili, jer velika mašina nije mogla da prođe od palog drveća. Tek u petak smo spojeni sa svetom, posle devet dana", priča nam otac Ilija.

Iguman zaražen koronom

On sam nije mogao da to proveri stanje puta, jer od Božića više nije u stanju da izlazi napolje, pre nevremena potvrđeno je da je zaražen koronom.

"Trebalo je u ponedeljak da idem na kontrolu, da ponovo snimim pluća, između ostalog, onkološki sam bolesnik imam problem i sa srcem. U početku sam se osećao dobro, ali bilo mi je sve gore, nemoćan sam, ne mogu normalno da funkcionišem, ovo danima traje, saoinicijativno sam počeo da pijem aspirin, nisam imao drugo rešenje".

© Foto : Sputnjiku ustupio Ilija BuhaBolestan, ne može do crkve, ali otac Ilija služi svakog dana u paraklisu u konaku u kome boravi.
“Bili smo devet dana odsečeni od sveta”: Ispovest igumana koji boluje od korone - Sputnik Srbija
Bolestan, ne može do crkve, ali otac Ilija služi svakog dana u paraklisu u konaku u kome boravi.

Iako bolestan, otac Ilija svakodnevno služi. Prvih dana išao je do crkve, a od kad se stanje pogoršalo, u paraklisu u konaku u kome boravi.

Manastir Tušimlja pripada Raško-prizrenskoj eparhiji, oca Iliju pitali smo da li se obratio svojoj eparhiji, pokušao na taj način da reši problem.

"Naravno da mi nije palo napamet da o svom problemu obavestim vladiku Teodosija, jer je moj problem smešan u odnosu na milion njegovih u Gračanici. Tamo su ljudi zbog poplava ostali bez kuća, eparhija sada rešava urgentnije probleme, treba pre svega obezbediti rad narodnih kuhinja. Mi smo se pomirili sa sudbinom, kažu da ovde niko ne živi, a da treba puno novca da se put asfaltira, uvek se pitam kako ga ima za druga sela", kaže otac Ilija na kraju razgovora za Sputnjik.

© Foto : Sputnjiku ustupio Ilija BuhaU manastiru Tušimlja najlepše je za Vaskrs, jer se okupe vernici iz drugih sela, a poneko dođe i iz Novog Pazara.
“Bili smo devet dana odsečeni od sveta”: Ispovest igumana koji boluje od korone - Sputnik Srbija
U manastiru Tušimlja najlepše je za Vaskrs, jer se okupe vernici iz drugih sela, a poneko dođe i iz Novog Pazara.

Apel Sputnjika da se pomogne

Sputnjik je kontaktirao nadležne u opštini Novi Pazar, posle našeg apela, mašine su konačno probile put do manastira u zavejanom selu Tušimlja, a otac Ilija otišao u bolnicu i dobio terapiju.

Mamastir u kome služi pominje se u Povelji manastira Banjska, u kojoj selo sa svim sadržajima u njemu kralj Milutin poklanja Banjskoj, ali nema pisanih podataka o vremenu izgradnje. Predanje kaže da je manastirska crkva, danas posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, postojala još u 11. veku.

© Foto : Sputnjiku ustupio Ilija BuhaNema pisanih podataka o vremenu izgradnje manastira Tušimlje, ali predanje kaže da je manastirska crkva, danas posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, postojala još u 11. veku.
“Bili smo devet dana odsečeni od sveta”: Ispovest igumana koji boluje od korone - Sputnik Srbija
Nema pisanih podataka o vremenu izgradnje manastira Tušimlje, ali predanje kaže da je manastirska crkva, danas posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, postojala još u 11. veku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala