UFC dozvoljava marihuanu – pozitivan test se neće nužno kažnjavati

© Eric JamisonBorac MMA Horhe Masvidal (Brazil) postavio je rekord Apsolutnog borbenog šampionata (UFC), poslavši svog protivnika u nokaut za pet sekundi
Borac MMA Horhe Masvidal (Brazil) postavio je rekord Apsolutnog borbenog šampionata (UFC), poslavši svog protivnika u nokaut za pet sekundi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čelnici UFC-a, najveće i najpopularnije MMA organizacije, saopštili su da se pozitivan test na marihuanu neće više automatski kažnjavati.

Američka antidoping agencija u dogovoru sa UFC-om donela je odluku da se ova biljka skine sa liste zabranjenih supstanci, osim u posebnim slučajevima.

Veliki broj studija kaže da određeni nivo THC u organizmu može pozitivno da utiče na borce, time što ova supstanca „umrtvi“ telo, te onda takmičari pojedine udarce i ne osete.

„Ovde je suština da mi brinemo o tome šta takmičar konzumira tog dana kada se bori, a ne da li je koristio marihuanu prethodnih dana ili nedelja. Neki rezultati pokazali su da je borac pozitivan na THC jer ga je koristio pre nekoliko dana i tu je nastajao problem. UFC sportisti će i dalje biti podložni pravilima marihuane prema raznim propisima atletske komisije, ali nadamo se da je ovo početak šire rasprave“, rekao je Džef Novicki – potpredsednik UFC-a.

Iz navedenog se jasno vidi da će procenat THC u organizmu biti tolerisan samo ako takmičar tog dana nije konzumirao marihuanu.

UFC neće dozvoliti borcima da se takmiče dok su pod uticajem marihuane, ali Novicki je rekao da prepoznaje da MMA borci često koriste marihuanu za ublažavanje bolova ili opuštanje.

Borci koji se zalažu za legalnu konkurentnu upotrebu marihuane ranije su tvrdili da bi popuštanje UFC-ovih pravila protiv marihuane moglo dovesti do smanjenja upotrebe antidepresiva ili više lekova protiv bolova koji izazivaju zavisnost.

„Cilj antidoping programa je zaštita prava čistih sportista odvraćanjem namernih varalica i pozivanjem onih koji se odluče za doping na pošten i efikasan način“, rekao je izvršni direktor USADA Travis Tigar.

„Ova izmenjena pravila su usmerena na sprečavanje namernog varanja i da ne bi nepotrebno kažnjavali sportiste zbog ponašanja koje ne utiče na pravičnost ili sigurnost takmičenja.“

​► Kadirov ugrožava primat UFC

​► Habib igra sa legendom, a njegov prijatelj „cepa“ mrežu /video/

​► Šampion bi u penziju sa 26 godina „da bi se borio protiv mržnje u Americi“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala